Назад

Камъни и колчета пазят "Борисовата градина" от коли

19.11.2018 г., стр. 8

ВАЛЕРИ РОЕВ

Камъни и колчета заградиха от двете страни столичната ул. „Незабравка", за да попречат на колите да влизат в "Борисовата градина" и да паркират в зелени площи.

Първоначално преградата от камънаци "ала Бедрок" беше само по протежението на улицата от страната на парка. След като им бе препречен пътят към "Борисовата" обаче колите започнаха масово да спират върху зелените площи отсреща. „Особено в почивните дни става страшно - автомобили паркират между дърветата", обясни пред „Телеграф" кметът на район „Изгрев" Цветомир Жеков. Затова се наложило преди дни от общината да поставят колчета от другата страна на „Незабравка". Така в момента тя е заградена по цялото й протежение по двата тротоара.

Тарикати

Въпреки това шофьори пак намират пролука да спират в градинката. В почивни дни редовно се случва някой да избута камъните при пресечката на „Незабравка" с „Чарлз Дарвин" и да намърда колата си между дърветата. Затова живущи в района искат и в този участък да се сложат колчета.

Алтернатива

Хората, които искат да посещават "Борисовата градина" в почивните дни, могат да спират колите си в дясната лента на бул. „Драган Цанков", припомни районният кмет Цветомир Жеков. Паркирането там беше разрешено в събота  и  неделя именно заради многото посетители на парка.

Паркинг се предвижда да бъде изграден и върху старата трамвайна линия в „Изток", която от години не се използва. Предстои проектът да бъде подложен на обществено обсъждане с жителите на района следващия месец или най-късно през януари.

Предварителните проучвания показват, че там могат да паркират 86 автомобила. По този начин от една страна ще се разтовари от коли кварталът до Парк-хотел „Москва", а от друга паркингът ще обслужва и "Борисовата градина".