Назад

Хитростите на парното

19.11.2018 г., стр. 12

Столичанката М. С. която никога не е имала радиатори и тръби през жилището си. е заплашена със съд от "Топлофикация" за 468 лева такса сградна инсталация.

Такса сградна инсталация в сграда с хоризонтална разводка...е все едно такса „климатик" от съседа. Пускайки климатика, топлим съседните жилища. Но никой не се е сетил да иска пари за това. Доста може да се спори по темата да има или не и колко да бъде сградната инсталация. Истината обаче е друга - с нея "Топлофикация" прехвърля финансовата тежест за парното от абонатите, които ползват услугите й, към тези, които не ги ползват.

Така цената на парното става по-поносима и съответно по-лесно може да се покачва. Освен това таксата сградна инсталация е и наказателна. Отказваш се от парно - но пак ще плащаш. Така че по-добре се вържи отново към парното, поне да има за какво да ти отиват парите. И тази цел е ясна - хората да бъдат принудени да ползват услугите на топлофикацията. Тези две цели парното постига по много йезуитски начин - прехвърля топката към съседите.

И разпалва съседски вражди: кой се отоплява от моите тръби и защо само аз да плашам! Хитро, нали?