Назад

Гумите се горят заради метала, не заради топлото

30.11-06.12.2018 г., стр. 19

"Липсва ни културата на разделното изхвърляне на боклука"

ВЕСКА ГЕОРГИЕВА

Гумите сами по себе си са битови отпадъци, защото идват от бита на хората, но целта е те да се събират организирано, за да не могат да бъдат използвани за нерегламентирано изгаряне. От декември миналата година сме събрали 10 хиляди гуми. Погрижили сме се пунктовете за предаването на гумите да бъдат на достъпни места и по възможност - до обекти с 24-часово видео-наблюдение, защото чух критики, че всеки може да си ги вземе наготово от даден пункт.

Ако някой счита, че е предотвратил проблема с изгарянето на старите гуми в някои квартали, е самонадеян. Заедно с полицията правим постоянни проверки. Районните кметове работят и с ромски лидери, с различни организации, за да може да се разбере от по-голяма част от населението, че не бива да се горят на клади. Като инспекторат ние нямаме правомощия да влизаме в сградите, в дворовете на хората дори и при получен сигнал.

Всички сигнали, които се получават при нас, отиват към полицията и пожарната, защото първата задача е, когато има огън на открито, да се угаси. Полицията съставя техен протокол и въз основа на този протокол Столичният инспекторат прави акт, но не събира парите от него. Много е важно е да уточним, че гумите не се горят за отопление. В 99% това се прави, за да се вземе телта вътре.

Друг проблем е изгарянето на текстил. Гражданите трябва да си направят труда да се възползват от общинската система за събиране на дрехи и така рискът да попаднат в печките е по-малък

Общината е създала организация в две посоки. За малко количество дрехи да се изхвърлят в съдовете. За по-голямо количество има телефон, на който да се подава сигнал и фирмата, отговаряща за чистота на града, отива на място. Но пак започваме едни такива шегаджийски неща. Имаме обаждане от гражданин, който казва - ами те, дрехите ми, са в различни стаи, може ли някой да ми помогне да ги свалим. Не, не може, защото нито инспекторите, нито служителите на фирмата, която има договор за чистота, могат да влизат в частен имот. Тези дрехи те ги вземат, като камионът, който е брандиран, е на улицата и чака бъдат изнесени извън жилището.

Тази система ще продължи да се усъвършенства. Но масово с дрехи за изгаряне хората се сдобиват от магазините за втора употреба. Като питаме гражданин: Откъде взехте отпадъците, за да ги горите, той отговоря: „Купихме си ги„. Така че движението на негоден текстил е разнопосочно. Създадената от общината системата е за този текстил, който е в населението и добросъвестно и отговорно се предава в пунктовете.

На нас ни липсва културата на разделно изхвърляне на боклука. Намирам, че създадената организация за събирането на текстил е стъпка в правилната посока. Фактът, че сме събрали 24 тона стари дрехи, показва, че има смисъл от всичко това

Работата на инспектората е да се грижи за качеството и за правилното изразходване парите на данъкоплатците, които се отделят от бюджета. Тази година снегопочистващите фирми разполагат със 169 снегорина за урбанизираната територия на столицата. Предстои и преоборудването на 65 машини за работа при усложнена зимна обстановка. Моят опит за зимно поддържане на столицата показва, че не всичко е функция на броя на машините и броя на хората. Много голяма роля играе организацията.

Разпоредили сме се фирмите, които правят организация за чистенето, да повишат обхвата на услугата. Досега в договорите им бе заложено да се чистят приоритетно улиците с масов градски транспорт, после улици с обществена значимости и накрая вътрешнокварталните улица. Сега обаче имаме идея паралелно с пътищата, където се движи градският транспорт, да се чистят и малките улици. Не навсякъде обаче може да се влезе в малката улица с големите машини. Не е нужно да се обяснява на гражданите цялостна технология. Нужно е да се види резултатът от работата.

Санкциите към фирмите са описани подробно в договорите, като сме се опитали да обхванем по-типовите случаи, защото няма как да вкараш една зимна обстановка в рамка. За миналата година наложихме 3,5 млн. лв. глоби за непочистени улици

Ние санкционираме съответната фирма, ако тя не е изчистила спирките до разписаните й часове, с 2 хил. лв. Това са хиляда евро. Всички гледаме как е на Запад за зимно поддържане и мисля, че не аз трябва да обяснявам, че в София имаме по-строги изисквания, отколкото в редица европейски градове.

Много често в София виждаме т.нар. шахматни тротоари - тук почистено, там непочистено. Това е така, защото точно тези собственици не са си почистили имота. Разбира се, че налагаме глоби, но там процедурата е по-сложна.

Ако вие имате магазин, кафене или пицария и не сте си почистили, инспекторатът глобява на момента в зависимост от площта на обекта. Едно е десет квадрата, друго е петдесет квадрата, трето е повече от петстотин квадрата, например банките или други учреждения, които имат голяма прилежаща територия. Когато обаче теренът е празен, тогава се получава името на собственика по служебен път от районната администрация, пише му се покана за акт и той се глобява.

Няма нещо, което да не може да се изгради. Когато има воля, винаги се намира начин. Когато желанието е насочено към положителни резултати, а не да отричаме направеното. Да, възможно е някъде да има непочистена улица, тротоар-че или площадче, но върху него ли да се фокусираме, или върху факта, че София е проходима и няма нито сигнали, нито закъснение на градския транспорт.

Една държава се крепи на данъците. Друг е въпросът, че ние всички като граждани сме длъжни да спазваме законодателството, установено от тези, които ние сме избрали да ни представляват. Аз не мога да взема отношение по това дали е правилно такова решение или не е правилно, но решението на Столичния общински съвет, изразено в наредбата за чистотата и управление на отпадъците, е, че собствениците и наемателите на имотите са длъжни при зимни условия да поддържат територията си.

Във Виена законодателството е, че собствениците и наемателите на имотите са длъжни да поддържат тротоарите, прилежащите си площи и през зимата, и през лятото. Мога да ви кажа със сигурност, че във Виена данъците са много по-големи. Нека всеки да се замисли с данъка, който плаща, ако реши да не го плаща, а си осигури сам събирането на боклука, дали ще му излезе по-евтино.