Назад

Фандъкова:"48 км метро и ремонт на 15 булеварда през 2019-а"

18.12.2018 г., стр. 5

Ще се обновят 4 парка

През 2019 г. София ще има 48 км метро с пускането на първите 8 станции на третата линия до „Красно село". 90% от автобусите ще са нови - с екостандарт „Евро 6" и 6 г. средна възраст.

"Само преди десетина години метромрежата беше 10 км, а софиянци пътуваха с автобуси, произведени през 1978 г. Това е най-мащабната модернизация на подземния и наземен градски транспорт от десетилетия", заяви кметът Йорданка Фандъкова на семинар за бюджет 2019.

Рекордните 1,623 млрд. лв. са заложени в него - с 67 млн. лв. повече от т.г. Капиталовата програма е за 551 млн., като 324 млн. лв. са осигурени от еврофондовете.

"Следващата голяма цел в бюджет 2019 г. е възстановяване на основните паркове и изграждане на нови градини", обяви Фандъкова. Трябва да завърши първият етап от реконструкцията на Западния парк, а с разширението на „Възраждане" София ще има първия аквапарк. Инвестираме 17,9 млн. лв. в обновяването на Северния, Южния, Борисовата градина и „Дружба", добави тя.

За поддържане на чистотата се планират 167 млн. лв. С 6 милиона повече са заделени за миене и машинно метене на улици и за извозване на едрогабаритни отпадъци - част от мерките за по-чист въздух. Догодина ще е готова и общин-

ската мрежа за мониторинг на качеството на въздуха с 22 сензора и една мобилна станция. Поточната информация ще позволи да предприемаме по-адекватни мерки, подчерта Фандъкова.

Продължава програмата за ремонт на основни улици и булеварди за общо 47,5 млн. лв. Включва 15 големи обекта с фокус върху кварталните улици. За текущи улични ремонти се предвиждат 38 млн. лв.

„Ще изградим рекорден брой детски градини - 15, в кварталите „Кръ-стова вада", „Манастирски ливади", „Студентски град", „Овча купел", „Горна баня" и др.", обобщи кметицата. Рекорден е и размерът на инвестициите в образование - 71 млн. лв. Ще се строят 12 физкултурни салона към училища. Ще приключи реставрацията и възстановяването на минералната баня в Банкя. Планира се ремонт на кукления театър.

За поредна година няма да увеличаваме местните данъци и такси извън гласуваните законови промени. За тях - за данъка върху автомобилите и за имоти в курортни селища, които не са основни жилища, предлагаме минималните прагове, обясни Фандъкова.

„Нека да бъдем отговорни и реалистични въпреки изборите, които предстоят, защото най-важно е развитието на града", подчерта тя.