Назад

До 2 г. София ще има електронно таксуване в градския транспорт

13.12.2018 г., стр. 5

Елена Несторова

До две години столичани най-после ще могат да се таксуват електронно в градския транспорт. "Имаме подписан договор. Всички възможни обжалвания приключиха и подписахме. По договор изпълнителят има до 2 години за изграждането и предаването на системата", съобщи вчера изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Християн Петров.

Поръчката бе спечелена от обединението Си Ен Ес - София Тикетинг Систем, в което влизат българските технологични компании "Компютърнет сървисиз" ООД и "Тикси" АД и турското дружество "Асис Електроник Ве Билишим Системлери", а подизпълнител на част от дейностите е "Макс телеком".

За 73 млн. лв. без ДДС консорциумът трябва да изгради електронната система, като осигури устройства за отчитане на електронните билети в автобуси, тролеи, трамваи и да интегрира тези в метрото, както и да разположи автомати за купуване на билети. Голяма част от разходите ще отидат за поставяне на видеонаблюдение в превозните средства. Изпълнителят трябва да поддържа системата в срок от 10 г.

ПО-ЧИСТО

От вчера автобусни линии 9 и 309 на градския транспорт в София се обслужват от електробуси. Превозните средства са от китайската марка "Ютонг". Те са нископодови, климатизирани, с рампи за облекчаване движението на хора с двигателни проблеми и майки с колички, оборудвани са с USB гнезда за зареждане на мобилни устройства и имат монтирано видеонаблюдение.

Скоро ще имат и безжичен интернет. Общината трябва скоро да пусне и нови автобуси на природен газ, като догодина би трябвало 90% от автобусите по линиите на градския транспорт да бъдат нови. В почивните дни преди Коледа се очаква да тръгнат и поръчаните втора употреба дизелови автобуси до Витоша.