Назад

Бедни и богати дишат един и същ въздух

Над 2500 гуми са предали столичани в акция срещу мръсния въздух в града

Похвално е, че все повече хора в София, а и в цялата страна, се вълнуват в каква среда живеят и какво дишат. Мнозина дори лично са се включили в кампанията за по-чист въздух. Колкото и да е масова обаче, акцията с гумите не е достатъчна сама по себе си да пресече масовото горене на отрови в печките.

За да се реши проблемът, е необходимо хората да бъдат стимулирани да се откажат от отоплението на твърдо гориво с дърва и въглища. Това може да стане само със съвместни усилия на институциите - общински и държавни. Защото е абсурдно държавата да дава енергийни помощи на социално слаби под формата на дърва, а в същото време общината да ги кара да се топлят по алтернативен начин. Нелепо е и че в София има изградена система за централно отопление, което уж е най-изгодно и удобно, а абонати масово искат да се откачат от парното и да мъкнат дърва за камините си.

Най-сложното обаче е да убедиш колко важно е опазването на околната среда хора, които ровят за препитание в боклука или секат дърветата в Западния парк, за да се греят.

Това обаче трябва да се случи, защото отровите във въздуха ги дишаме всички - и бедни, и богати.