Назад

Банята в „Овча купел" ще е научен център със спа

10.12.2018 г., стр. 7

Освен лаборатории ще има солна терапия, руска сауна и музикална зала

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Сградата на банята в столичния квартал „Овча купел" ще бъде рено-вирана, а в нея ще бъде създаден научен център с иновативен спа комплекс. Това предвижда проектът за изграждане на център за върхови постижения „Наследство БГ", който ще се финансира от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж".

Водеща организация по него е Софийският университет, а партньори са УАСГ, Техническият университет, НСА, 6 института на БАН, Националната библиотека и Регионалният исторически музей в София.

Музеят отговаря за реконструкцията и модернизацията на сградата, която е паметник на културата. Тя ще струва 3,3 млн. лв.

В банята ще се развива наука. Една от лабораториите - за социални иновации, рекреативен хюмъндизайн и нишов туризъм, ще се ръководи от доц. Бистра Димитрова -автор и ръководител на всички акредитирани в НСА образователни програми по Wellness & SPA & Thalasso култура. Ще има и лаборатория за анализ, дигитализация и реставрация на аудио-визуално наследство, съобщиха от музея на София.

В банята ще се изгради иновативен рекреативен център и ще се предлагат процедури с минерална вода. В сутерена ще има помещения за солна терапия, билкова, руска, финска, арома- и крио сауна. На партера ще е зоната „терматериум" с воден масаж и рекреатив-ни практики. Ще има кнайппътека, парна баня, зони за медитация и гимнастика. На първия етаж ще са залите: музикална, визуална с интерактивни екрани, заседателна и конферентна.

„Веднага след като ни бъде предоставен обектът, ще се пристъпи към поетапното му реновиране и ще бъде възстановен при първа възможност достъпът на гражданите до висококачествени спа услуги по научни стандарти. Проектът за ремонт на банята в „Горна баня" предвижда също съхраняването на басейните въпреки силно редуцирания дебит на извора. Ремонтът на банята в Банкя вече стартира", каза зам.-кметът на София по култура и образование доц. Тодор Чобанов.