Назад

Анатоли Илиев, организационен секретар на „София - Европейска столица на спорта":"Столична община отделя рекордните 20 млн. лв. за спорт "

"През 2018-а организирахме 200 събития с участието на над 1 млн. души"

"Догодина започва строежът на 6 зали в големите квартали"

"Оптимист съм за зимна младежка олимпиада в столицата, но трябва да се преборим с Китай"

Визитка:

Роден е на 1.08.1960 г. в София

Висшето си образование завършва през 1988 г. в НСА „Васил Левски" със специалност „Спортен мениджмънт". През 1992 г. придобива квалификация „Спортен мениджър" в Центъра за следдипломна квалификация към Висшия институт за спортен мениджмънт

Заместник-председател на постоянната комисия за децата, младежта и спорта към СОС

Организационен секретар на „София - Европейска столица на спорта 2018"

Снежана Иванова

- Г-н Илиев, какво сочи отчетът ви за свършеното през 4-те години, откакто София бе избрана за Европейска столица на спорта за 2018 г.? Какво от набелязаното изпълнихте и какво не успяхте?

- Тези 4 години минаха много бързо, защото имахме много неща за вършене. През 2016 г. започнахме с 48 спортни събития по инициативата, а през 2018-а те вече бяха 200 на брой, с които смятам, че успяхме да обхванем по-голямата част от София. По данни, които отчетохме и в Брюксел, 1,2 млн. души са взели участие в тези събития, които бяха организирани и подкрепени от Столичната община, от фондация „София - Европейска столица на спорта" и различни партньори.

- Какви инфраструктурни проекти бяха реализирани по инициативата и какво предвиждате за следващата година?

- Това, което беше изградено, се вижда от всички столичани. 54 са спортните площадки на открито с фитнес уреди, които Столична община финансира и откри. Останаха на пръсти да се броят физкултурните салони по училищата, в които не са направени ремонти или не са оборудвани. Те са 3-4 на брой и са заложени в плановете ни за догодина.

Дадохме не малко възможности на столичани и с изграждането на велоалеите. Изградихме комплекс „Спортна София" в квартал „Възраждане". Направихме зала в „Овча купел", отремонтирахме и 7 плувни басейна. Изградихме 12 нови площадки за минифутбол в кварталите около София. Големият ни проект за след Нова година е свързан с изграждането на 6-те многофункционални спортни зали, чийто етап на проектиране вече приключи. Две от тях ще са в „Люлин", по една в „Надежда", „Студентски", „Младост" и, „Витоша". Идеята ни с тези зали е да подпомогнем ученическите първенства и да дадем възможност на хората от големите квартали да спортуват. Всички знаем, че да си докараш детето оттам в центъра на София, за да спортува, особено в час пик, е голяма мъка.

- Обърнахте сериозно внимание на Витоша като място за спорт на столичани. Ще продължи ли и как тази тенденция?

- Фондацията организира над 17 спортни събития на Витоша тази година. Заедно с Природен парк „Витоша" ремонтирахме съоръженията за отдих на Игликина поляна, където поставихме нови фитнес уреди за хора с увреждания. Продължава проектът „Един ден на Витоша", както и много други. Витоша наистина е един много привлекателен и достъпен център за столичани, особено в почивните дни. Другото важно нещо освен инициативите там е планината да бъде достъпна за хората, което особено през уикендите е затруднено.

Това, което прави Столичната община в тази посока, е съвсем скоро да пусне екоавтобусите по линиите до Витоша. Ремонтирани са пътищата в двете посоки до Златни мостове и хижа „Алеко". Положихме усилия за основните пътища и до Момина скала, до Кумата, а също бяха облагородени тези места като Момина скала, Игликина поляна, Меча поляна - да могат хората да стигнат до там и да ползват после пътеките за екотуризъм.

- Каква според вас бе ползата от избора на София за европейска столица на спорта? Имате ли обратна връзка от хората дали са доволни?

- Всяка година правехме собствени проучвания колко хора са участвали в инициативите ни, как са реагирали, какво трябва да подобрим. В последната година, през септември, с помощта на Национална спортна академия направихме социологическо изследване, резултатите от което са доста обещаващи. Когато започнахме инициативата, 27% бяха практикуващите спорт в София, а последните данни са за 41%. Смятаме, че тази инициатива е допринесла за увеличаване на процента, защото положихме много усилия в тази посока. Другото, което ни задължава да работим още по-усилено, е, че 66% от софиянци желаят да практикуват спорт и са готови да спортуват, стига да имат условията.

- Как бе финансиран проектът „София - Европейска столица на спорта и какъв бюджет имахте през годините?

- Започнахме с по-малък бюджет, който нарасна, и през миналата година достигнахме бюджет от над 1 млн. лв., благодарение на това, че създадохме и фондация, която да може да набира средства от спомоществуватели. Извън това за 2018 г. Столична община отдели над 7 млн. лв. за спорт във всички направления. За догодина ще отпусне 12 млн. лв. само за училищните зали, които ще се строят. Продължава финансирането на детско-юношеските клубове по програма с бюджет 800 000 лв. Ще открием и малка такава за около 560 000 лв., която идва от дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм" към общината. Така че очертава се Столична община да има рекорден бюджет за спорт от близо 20 млн. лв. за 2019 година.

- Европейската организация ACES помага ли финансово?

- Не, тя няма такава практика. Помага организационно и със структура за подпомагане на инициативата. Тя първо ни гласува доверието и ни даде възможност да реализираме идеите си, защото има неща, които бяха само в мечтите ни преди 4 г. ACES ни помага и като запазва титлата ни .Европейска столица на спорта", докато ние искаме да я ползваме заради усилията и успехите, които постигнахме през тези 4 г.

- Имате ли наблюдения върху дейността на други европейски столици на спорта и какво можем да заимстваме от техния опит?

- Имаме наблюдения и сме заимствали доста неща в областта на масовия спорт и на спорта като забавление. Не случайно от 2 години Европа говори за това не ние да налагаме спорта на децата, а те да ни показват това, което искат да спортуват. Българите като нация сме традиционалисти, но трябва да се съобразяваме с динамиката на времето и особено в спорта да въвеждаме новостите. Именно това се прави и в Международния олимпийски комитет, който приема все нови и нови спортове, които се харесват и се практикуват от младите. Такава е и нашата задача -да се доближаваме до желанието на тази младежка аудитория и в същото време да подпомагаме всичко, което върви и има успех.

- А има ли нещо, на което ние можем да научим другите градове?

- Ние сме сочени за пример как една година може да бъде започната и завършена. Много харесаха нашите спектакли по откриване и закриване на инициативата „София - Европейска столица на спорта 2018", както и съпътстващите прояви като фотоизложби, пресконференции и т.н. Смятаме, че е добре да обменяме опит помежду си и неслучайно г-жа Фандъкова ще бъде домакин на конференция на всички столици на спорта, за да може тези добри практики да се видят и обсъдят. Всички смятаме, че една такава инициатива трябва да бъде доразвивана. Ще предложим на ACES конференцията да бъде между 15 и 21 септември в София.

- Ще се справи ли според вас Столичната община с евентуалните кандидатури за домакинство на младежки зимни олимпийски игри, световно и европейско първенство по футбол през следващите години, за които вече се заговори?

- Винаги съм бил голям оптимист по отношение на спорта. Една младежка зимна олимпиада в София ще бъде голямо признание. Лично Томас Бах дойде на крака и ни покани да кандидатстваме. Сега вече зависи как държавните институции ще подредят нещата, как ще се обединят около тази кандидатура, така че тя да бъде поставена с нужната сериозност, за да може да сме конкурентно способни. Защото знам, че китайският град Харбин също е проявил желание за тези игри, а той за малко не спечели домакинството на зимна олимпиада при мъжете и жените, така че е доста no-подготвен от нас. Те разполагат с три лъча лифтове, които стигат до планината.

Минусът им е, че е много отдалечен - намира се в Североизточен Китай. Има кандидатура и от Аржентина, като Буенос Айрес организира последната младежка лятна олимпиада тази есен. Ние имаме голям потенциал и всичко зависи от това как ще представим своята кандидатура.