Назад

500 лв.за парното на апартамент без тръби и радиатори

19.11.2018 г., стр. 14

"Топлофикация" плаши собственичката със съд

ТАНЯ КИРКОВА

Столичанката М. С, която никога не е имала радиатори и тръби през жилището си, е заплашена със съд от „Топлофикация" за 468 лева такса сградна инсталация.

Сумата е натрупана през последните 10 години.

Апартаментът на М. С. е в сграда с хоризонтална инсталация. В него няма отоплителни тела, нито довеждащи тръби на парното, които да излъчват топлина. На стълбищните площадки на сградата също няма радиатори. „На посочения адрес никога не съм ползвала услугите на топлофикация. В протокола от общото събрание на блока за присъединяването му към парното срещу името ми изрично е посочено - „без топла вода и парно". Въпреки това топлофикация ми е издала партида с абонатен номер", разказва столичанката в писмо до „Телеграф". За 6-те месеца на миналия отоплителен сезон в изравнителната сметка са й начислени 71 лева за енергия от сградна инсталация, каквато в нейното жилище няма.

Отговор

За жилището се начислява само енергия, отдадена от сградната инсталация. За този имот 'Топлофикация София" е подала данни за отопляем обем от 131 куб.м, който участва в разпределянето на енергията в сградата, коментираха от топлинния счетоводител „Техем". „В случай че топлофикация  прецени и занули отопляемия обем на имота, то „Техем" ще се съобрази", казаха още от фирмата.

Според отговора на столична топлофикация сградата е присъединена към топлопреносната мрежа през май 2005 г. За съгласието на М. С. да бъде абонат на парното било „видно от списък на потребителите и протокол от Общото събрание за избор на „Техем сървисис" за извършване на дяловото разпределение в сградата. Към момента на топлофициране на сградата в имота не е имало отоплителни тела, което е декларирано и съответно не са монтирани уреди", все пак признава топлофикация.

Договор

„Топлофикация" може без проблем да сключи индивидуални договори с потребителите, които живеят в сгради с хоризонтална инсталация. При тях на входа на апартамента се мери топлинната енергия, която им се подава, коментира пред „Телеграф" юристът Данчо Стоянов.