Назад

40 000 продадени зелени билети за половин ден в София

05.12.2018 г., стр.5

Над 40 000 зелени билети за градски транспорт в София бяха продадени до 12,30 ч. във вторник, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Столичната община пусна зелен билет през вчерашния ден на стойност 1 лв. за всички линии на градския транспорт и метрото заради мръсния въздух в града.

За сравнение в обикновен делничен ден броят на закупените карти за еднократно пътуване е около 37 000. Седем пъти повече са продадените дневни карти през мобилното приложение на ЦГМ, или до обяд това са 700 зелени билета.

Най-много са продажбите на касите на метрото - 23 000 броя, в автобусите - 5200. На пунктовете на ЦГМ са закупени около 5600, като за сравнение през делничен ден броят на продадените билети за еднократно пътуване е 3300.

За първи път зелен билет бе въведен на 28 януари и тогава за целия ден бяха продадени 24 259 броя.

По повод позицията на БСП, че кметството трябва да прилага комплексни мерки за справянето с мръсния въздух от ГЕРБ - София, дадоха извънреден брифинг, на който обявиха, че подобни твърдения са признак на „празноговорене“. Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че са предприели сериозни законодателни промени в парламента, но БСП не са ги подкрепили.

Ненков припомни, че именно кметът Фандъкова настоява Народното събрание да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които налагат, нямат нужния ефект. От своя страна зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков заяви, че по данни на Европейската сметна палата дните със замърсен въздух в града намаляват.

През 2016 г. дните с мръсен въздух са били 160, а година по късно - 71.