Назад

22 нови сензора ще мерят въздуха в София, билетът левче по-начесто

06.12.2018 г., стр. 5

Фандъкова казва днес кой поема временно транспорта

Даринка Илиева, Албена Арабаджиева

22 сензора за изследване на въздуха ще бъдат монтирани догодина в София. С тях общината ще изгради своя система за мониторинг, която ще допълни 4-те станции на Изпълнителната агенция по околна среда. На публична платформа всеки в реално време ще може да види данните.

Това съобщиха общински съветници от ГЕРБ в отговор на исканията на протестиращите срещу мръсния въздух. Около 50 души се събраха вчера

пред общината и настояха за по-гъвкав механизъм за прилагане на зелен билет, безплатен градски транспорт в дните със замърсяване и др.

Вече са избрани местата, на които ще бъдат поставени сензорите, тече обществена поръчка за избор на доставчик, обясни шефката на екокомисията Лорита Радева. Промяна на механизма за пускане на зелен билет за градски транспорт от 1 лев, която да го направи по-гъвкав, обеща шефът на СОС Елен Герджиков. Усилията на общината давали резултат и според доклад на Европейската сметна палата от 161 дни с мръсен въздух през 2009г. през 2016 вече са отчетени 71.

74 478 софиянци пътували във вторник с билета за левче, обяви ЦГМ.

Преди дни беше одобрен първият проект, с който ще подменим отоплителните инсталации на над 5000 домакинства, а по Оперативна програма „Околна среда" - на още над 15 000 семейства, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Днес тя ще каже кой поема временно функциите на зам.-кмет по транспорта след оставката на Евгени Крусев. Вероятно това ще е зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, който отговаря и за здравеопазването. Той вече съвместяваше трите функции през 2016 г., когато предишният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов също подаде оставка.

Крусев е млад човек, работи изключително отговорно. Желанието му да бъде освободен, докато се изяснят всички обстоятелства, беше съвсем отговорна реакция, коментира Фандъкова.

КРИБ и общината ще организират кръгла маса за политики за подобряване на качеството на въздуха, за които да се търси подкрепата на институции, бизнеса и гражданите - това се договори Фандъкова на среща с представители на големи работодателски организации, членове на бизнес-съвета към кмета. Бизнесът подкрепя разширяването на пешеходните зони в центъра и предлага изграждане на буферни паркинги с публично-частно партньорство.