Назад

13 хил. на месец ползват нощен транспорт

19.11.2018 г., стр. 6

Догодина София решава дали да продължи услугата

Най-натоварени са линиите към „Люлин" и „Студентски град"

Досега няма нито едно нападение в автобусите между 00:00 и 04:00 ч.

ТАНЯ ДАЧЕВА

Около 12-13 хиляди билета на месец се продават за нощния градски транспорт в София, съобщиха пред „Труд" от столичния Център за градска мобилност. Оттам обясниха, че няма разлика в посещаемостта през лятото и тази през есента, всеки месец новата услуга се ползва от приблизително еднакъв брой хора.

От пускането на нощния транспорт на 7 април до 26 септември са продадени около 73 хил. билета за пътуване от 2 лв., а до момента продажбите са над 90 хил. Засега няма взето решение дали след месец и половина Столичната община ще продължи услугата. Градската управа трябва да реши до края на годината дали експериментално пуснатият нов вид транспорт да стане постоянен.

Нощните автобуси се движат по 4 линии, които работят от 00:00 до 04:00 ч. и се пресичат на пл. „А. Батемберг". Линиите са от ж.к. „Люлин" 1 и 2 до жк. „Младост" 4, от кв. „Обеля" до кв. „Студентски град", от ж.к. „Овча купел" 2 до Автостанция Изток и от ж.к. „Гоце Делчев" до ж.к. „Дружба 2". Най-натоварени са автобусите по маршрута до кв.,.Люлин", а след тях се нареждат тези до кв. „Студентски град". Автобусите са най-пълни в дните от петък до неделя, когато обикновено се ползват 700 души.

Досега не е имало пътници, опитали да се возят без билет в нощния транспорт. Притесненията, че той ще бъде превзет от пияници не се оправдаха, увериха от ЦГМ. Досега не е имало нито един случай на нападение на контрольори или шофьори в автобусите, включени в тази услуга.

Те са снабдени с камери, а с цел безопасност кабината на шофьорите е отделена от мястото за пътниците. Във всяко превозно средство има кондуктор,   който продава билетите.