Назад

Започнаха да обикалят критични точки в София

Спецчастите на крак за председателството

Полицаите въоръжени с калашници, дебнат за терористи и бандити

Виктория Пенкова

Спецчастите, ангажирани с охраната на европредседателството, вече са на крак. Полицаите са въоръжени с калашници и обикалят най-критичните точки в София.

Това видя „Телеграф" в столицата. В екипите са включени служители на жандармерията и на Специализираните полицейски сили към СДВР, обясниха от МВР.

„Какво е станало? Да не би заплаха за бомба да има? Полицаите са като тези от новините, дето ги дават в Берлин и Париж. Носят огромни пушки. Само шаловете през устата им ги няма, да не е станало нещо лошо", коментираха вчера изненадани столичани в градинката до църквата „Св. Седмочисленици", където патрулираше един от екипите. В същото време пък други групи бяха забелязани да бдят за съмнителни лица край автогарата и на бул. „Черни връх".

Респект

Спецекипите са създадени специално за охрана на европредседателството и ВИП гостите, но идеята на силовото ведомство е да останат на терен и след това. Към момента има 8 обучени групи, които обикалят най-кризисните точки на столицата. „Това са НДК, летището, гари, молове, църкви. Всички места, на които се събират голям брой хора и има потенциална опасност от възникване на критична ситуация", разкриха от МВР. Целта е при евентуален терористичен акт или появата на активен стрелец, който заплашва хора с оръжие, да се реагира веднага, докато на място пристигнат СОБТ и други специални подразделения. „Има техническо време за реакция, а така чрез екипите на жандармерията и СПС може да се действа веднага. Виждате какво се случва в редица европейски държави, трябва да сме подготвени за всичко. Обмисляме подобни групи да бъдат създадени и в по-големите градове на страната", обясниха от МВР.

Дежурства

Първото бойно дежурство на спецгрупите е било в навечерието на Коледа, като основно е бил подсигурен периметърът около храм-паметника „Св. Ал. Невски"  и  по-големите църкви в София, научи „Телеграф". Въоръжените до зъби с калашници и пистолети полицаи вече могат да бъдат забелязани навсякъде. Интересното е, че за разлика от баретите, които винаги са с маски, те показват лицата си. „Това са колеги, които ежедневно са сред хората, ходят на престъпления, потушават масови безредици, сблъскват се с реалните неща на улицата. Не са задължени да са с маски, само в случаите, когато това го изисква и, не дай си Боже, има терористична заплаха", обясниха от силовото ведомство. Всички полицаи са преминали специално обучение в СОБТ. Наясно са как да реагират и ако например има ситуация със заложници или кола се вреже в пешеходци на тротоар. Те дават дежурства по охрана на председателството по график, като продължават да изпълняват задълженията си в жандармерията и СПС.

Въпреки че спецчастите са от няколко дни на терен, не липсват и забавни ситуации. Освен любопитни граждани, които разпитват надълго и нашироко какво се е случило и защо патрулират с калашници, редица девойки постоянно се захласват по въоръжените полицаи и пробват да ги заговарят.

Броим 12 млн. за охрана

Освен спецчастите с калашници, още около 40 униформени ще пазят сградата на НДК по време на европредседателството. Колко ще бъде целият екип, охраняващ събитието, е класифицирана информация. Ще има такива служители, които няма да се занимават с нищо друго, а ще отговарят само за еврогостите. Бюджетът за сигурност и охрана, одобрен от кабинета, е 12 млн. лв. От тях най-голяма част - 9,5 млн. лв., отиват за МВР, 2 млн. лв. за общината и 500 000 лв. за ДАНО Освен за НДК, полицаи и спецслужби ще дебнат за съмнителни лица и пакети по трасетата на ВИП посетителите, както и в хотелите в различни квартали на София.

Даваме приеми за евроюристи в Брюксел

България дава приеми за участниците в няколко форума в Брюксел в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Министерството на правосъдието търси подходящи ресторанти за работните обеди на юристите, които ще обсъждат Директивата за несъстоятелност, и за участниците в Координационния комитет в областта на полицейското и правното сътрудничество по наказателно-правни въпроси. Освен това в една от залите в постоянното ни представителство в Брюксел страната ни ще даде три приема, посветени на Регламент Брюксел Па, касаещ брачните дела, и законодателните пакети в областта на наказателно-правни въпроси и на дружественото право.

За приемите изпълнителят има ангажимент да осигури както храната, така и обслужващия персонал, който трябва да има представителен вид и да владее един от работните езици на ЕК - английски, немски, френски. Страната ни е готова да даде общо до 19 656 евро за петте протоколни събития от 9 януари до 13 март, но все пак ще се търси най-ниската предложена цена.