Назад

В София започват проверки за горенето на отпадъци

21.12.2017 г., с. 5

Невена Цветкова

Съвместни екипи на регионалната инспекция по околна среда, общината и СДВР започват засилен контрол върху горенето на отпадъчни материали в София. Съвместните проверки трябва да обхванат сервизите за ремонт на автомобили, за използване на отработени масла за отопление, както и предаването на излезлите от употреба гуми на оторизирани за оползотворяването им фирми, съобщиха от екоминистерството.
Реакцията на властите идва след протест на жители на 6 квартала във вторник вечерта. Кога обаче започват проверките не се знае. Няма яснота даже за спорните мерки за справяне с проблема, които общинарите предложиха преди седмица, тъй като днес е последното заседание на Столичния общински съвет за тази година, а към късния следобед вчера в дневния му ред не е включен доклад с тях.
Жителите на протестиращите квартали "Красна поляна", "Овча купел", "Западен парк", "Оборище", "Младост" и "Дружба" поискаха засилен денонощен контрол срещу горенето на отпадъци и поставяне на постоянни измервателни станции. Хората в "Красна поляна" искат и да се съборят т.нар. виетнамски общежития, чиито обитатели се отопляват чрез изгарянето на гуми, кабели, черчевета и др. Гражданите не са съгласни с предложените от общината мерки, тъй като те са основно за центъра, а там няма проблем с въздуха. Според тях проблемът няма да се разреши, като се съберат гумите из цяла София или таксата за "синя зона" бъде увеличена двойно, а с реални мерки, които да се вземат по отношение на горенето на отпадъци.
Хората няма да спрат протестите, докато не се вземат ефективни мерки в борбата срещу мръсния въздух. Председателят на комисията по екология към Столичния общински съвет Лорита Радева призна, че за квартал като "Красна поляна" не е от значение увеличението на синя зона, но пък се похвали, че само за седмица общината е събрала над 2500 гуми. Тя призова да се изчакат резултатите от започналите в началото на седмицата замервания с мобилна станция на МОСВ в няколко квартала на София и едва тогава да се коментира как да се процедира. Нено Димов пък отново обеща да се въведат стандарти за твърдото гориво, но това ще стане най-рано от другия отоплителен сезон.