Назад

Министерство на културата:"Не санкционираме бутането на обекта, ще съгласуваме само бъдещо строителство"

“Инспекторатът за опазване на културното наследство” към Министерството на културата установи, че рушащата се сграда (на “Дондуков” 20 в столицата) не притежава статут на единичен паметник на културата.

Освен това къщата никога не е била декларирана като паметник на културата. В този смисъл събарянето ѝ не подлежи на санкция от Министерството на културата”. Това се казва в позиция на ведомството, изпратена в четвъртък, два дни след като именно то спря събарянето на къщата.

“С оглед на това, че сградата попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност - “Ансамбъл “Бул. Княз Александър Дондуков” и в границите на защитена зона на археологическия резерват “Антична Сердика и Средновековен Средец”, с Министерство на културата задължително се съгласуват последващи инвестиционни намерения”, пише в позицията.

Експресната проверка на Министерството на културата за статута на сградата идва 9 месеца след първата от поредица от текстове на “24 часа”, които разказват цялата история на емблематичната къща на ген. Рачо Петров. Публикациите са от 8 март, 6 май, 12 май, 25 септември - общо 7 страници. На въпрос на “24 часа” не са ли проверили дискутирания дълго имот в историческия център на София след поредицата от статии, стана ясно, че институцията не се заинтересувала задълбочено от въпроса и не е приела тези текстове като сигнал.

“Вярваме ви, вие сте прецизни с фактите, но всичко, което е написано, трябва да се провери”, лаконични бяха от пресцентъра на МК.

Часове по-рано министърът на културата Боил Банов показа обаче доста задълбочени познания по темата. Пред bTV той заяви: “Къщата е знакова. В случаи като този държавата в лицето на съответната община, може да предприеме две неща. Едното е да започне да изгражда тази къща и да я ипотекира за сметка на собствениците, които, ако не могат да си плащат ипотеката всъщност, да се отнеме в полза на общината. Само че това става много сложно, защото някой път собствениците са по 20 - 25 човека и трябва да има подпис на всеки един от тях - процедура, която се обжалва в съда и става безкрайна. Другото, което може да направи, при обекти, които вече са показали конструктивна невъзможност да съществуват в тази визия, е да ги премахне и да изисква преизграждане в същия вид.”