Назад

Къщата на ген. Рачо Петров може да бъде бутната

МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ИЗЛЕЗЕ СЪС СТАНОВИЩЕ

Проверка на Министерството на културата (МК) установи, че къщата на ген. Рачо Петров на столичния булевард „Дондуков" не притежава статут на единичен паметник на културата.

От Министерството заявиха, че резултатът от извършената проверка  на  главна  дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" показва, че сградата никога не е била декларирана като паметник на културата. В този смисъл събарянето й не подлежи на санкция от Министерството на културата съобразно Закона за културното наследство.

Събарянето на къщата бе прекъснато от редица сигнали за рушене на паметник на културата. Домът на ген. Рачо Петров се руши, а опасната постройка често приютявала клошари, пияници и наркомани.

С оглед на това, че сградата попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност - „Ансамбъл „Бул. Княз Александър Дондуков" и в границите на II защитена зона на археологическия резерват„Антична Сердика и Средновековен Средец", последващи инвестиционни намерения задължително трябва да бъдат съгласувани с МК.

Рачо Петров заема редица постове в българската армия, бил е и два пъти премиер.