Назад

В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В СОФИЯ

90% ОТ ДЕЦАТА ДО 7 Т. НЕЛЕГАЛНИ В РЕЙСА

В ПЛОВДИВ И ВАРНА ИСКАТ КАРТИ ОТ БЕБЕТАТА, В СТОЛИЦАТА ГИ ПУСКАТ И БЕЗ ДОКУМЕНТ

Едва около 10% от децата под 7 години в София имат карта за пътуване в градския транспорт.

До края на юли в столицата са издадени 10 800 такива документа. В същото време в последните 7 години - от средата на 2009 г. досега, по данни на НСИ в София-град са се родили малко под 100 000 бебета. Отделно има и млади семейства с малки деца, които са се преместили от провинцията в столицата.

Наредба

Малчуганите до 7-годишна възраст по закон се возят без билет в градския транспорт. Наредба на транспортното министерство от 2012 г. обаче задължава родителите им да им изкарват карти. Те се издават безплатно срещу копие от акт за раждане и важат за една година за всички линии на градския транспорт в цялата страна. Целта е да служат за застраховка на малките пътници. Много от родителите в столицата обаче не знаят, че такава карта им е необходима, установи проверка на „Телеграф". Още след влизането в сила на наредбата кметицата на София Йорданка Фандъкова даде указания да не се глобяват родители за това, че детето им няма карта, която така или иначе е безплатна. Родителите могат да я изкарат по свое усмотрение в пунктовете на Центъра за градска мобилност, ако искат все пак малчуганът да бъде застрахован по време на пътуването.

Провинцията

Не така обаче стоят нещата в други градове в страната. Както „Телеграф" писа, в края на юли кондукторка в автобус във Велико Търново накара майка на купи билетче за двумесечното си бебе, тъй като нямало карта. Публикацията накарала няколко майки на малки деца от столичния квартал „Надежда" още на следващия работен ден да отидат в районната община, за да поискат такива карти, разказа една от тях пред „Телеграф". Там обаче се оказало, че служителите не били чували за съществуването на подобни документи и ги насочили към Центъра за градска мобилност. Картите се изкарват във всички пунктове на дружеството срещу копие от акт за раждане на детето. Освен това преди време в детските градини също се организираше осигуряване на превозни документи за малчуганите, записани в тях. Картите важат за една година от датата на издаване. Много столичани обаче предпочитат да карат децата си на забавачка с кола и затова не са вадили карти; още повече че в София контрольорите не им изискват такива. Други столичани пък са си изкарали документа специално, за да могат децата им да се возят в транспорт в провинцията, където кондукторите са по-стриктни. „Причината да извадя карта беше, че като пращах детето си при баба му в Пловдив, правиха проблем, че няма", разказа жена от столичния квартал „Дианабад". Във Варна също изискват карти за малчуганите и дори пускат специални съобщения, предупреждаващи родителите, че са длъжни да представят такива в рейса.

17.08.2016 г., с. 6