Назад

Стъклени прегради ни изправят очи в очи с хищниците

ГЛЕЗЯТ ТИГРИТЕ СЪС СПА В ЗООПАРКА

Големите котки с басейни и скривалища

МИЛЕНА ДИМИТРОВА

Тигрите, ягуарите, пумите и леопардите в софийския зоопарк съвсем скоро ще заживеят в нови „апартаменти" и ще забравят за тесните си бетонни клетки, които обитаваха досега.

Любителите на животните пък ще могат да се изправят очи в очи с хищниците, защото част от клетките ще бъдат със стъклени прегради, които ще позволяват да наблюдаваме големите котки без решетки.

Удобства

Пълната промяна на досегашните им домове вече е започнала, но се очаква ремонтът да продължи до края на годината. Новите клетки ще са много по-големи, като всяка ще разполага с басейни, хълачета, лежанки и укрития за животните, където те ще могат да се усамотяват, когато им се прииска да се скрият от очите на посетителите. Идеята е след ремонта „апартаментите" на грациозните котки да пресъздават максимално точно естествения хабитат на тези животни. Така тигрите, които са истински ценители на водните забавления, вече ще си имат басейн, в който могат да плуват на воля.

В момента клетките на големите хищници са подредени като за изложба и могат да се видят само от едната страна. След строителните работи обаче те ще придобият модерен и разчупен вид, а между тях ще има алеи.Котките вече ще стъпват върху килим от трева, а в местообитанията им ще попадат дървета и храсти, които ще играят ролята на естествени сенници. Докато тече ремонтът, големите котки ще бъдат преместени във вътрешните ограждения.

Молба

Вчера от столичния зоопарк пуснаха на Фейсбук страницата си 3D визуализация на това как ще изглеждат клетките на животните след ремонта. Преустройството на външната дворна част ще включва допълнителни площи от алейната мрежа и парковата част в градината. Във връзка с ремонта от зоопарка молят посетителите да спазват ограниченията, да следват указанията за преминаване по алейната мрежа и да не навлизат в заградената част на строителния обект.

17.08.2016 г., с. 10