Назад

София слага филтри на домакинства на дърва и въглища

Елена Несторова

За пореден път Столичната община лансира проект срещу мръсния въздух в града, без да е ясно кога реално ще стартира той. От "Московска" от известно време обещават да предприемат мерки за домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво. Вчера кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че подобряването на качеството на въздуха ще започне пилотно в един от крайните столични райони - Кремиковци. По време на международна конференция, организирана от ХТМУ и Българската асоциация на металургичната индустрия, кметът посочи, че София вече е кандидатствала по програма за смяна на отоплителните инсталации на сградите с твърдо гориво по проект "Лайф" на Европейската комисия за съвместно финансиране.

"Трайният ефект от проекта е поставянето на филтри на сградите с твърдо битово гориво, защото газовете, отделяни в процеса на изгарянето, са основен източник на замърсяване", каза Фандъкова. По думите й ефектът, който трябва да бъде постигнат в Кремиковци, първо трябва да бъде доказан и едва след това - разпространен и в другите части на града. Кога ще започне изпълнението на проекта обаче все още не е ясно, тъй като той първо трябва да бъде одобрен от Европейската комисия.

Заданието на Столичната община за по-чист въздух се състои от две части. Първата включва проучване на източниците на замърсяването му, а втората - смяна на отоплителните инсталации и саниране на сградите. Дейностите по проекта ще бъдат безвъзмездна финансова помощ за домакинствата, обещаха от "Московска" 33.

27.09.2016 г., с. 5