Назад

София и Рашидов влязоха в спор за Японския хотел

Елена Несторова

Битката срещу надстрояването на бившия Японски хотел в София - сега "Маринела", става все по-ожесточена. След като преди година възмути софиянци с изкореняването на японските вишни пред хотела, сега собственикът Ветко Арабаджиев си навлече гнева и на Столичната община.

Новият проблем е с облика на хотела, в който Арабаджиев е предприел мащабно надстрояване. Той има зелена светлина от министъра на културата Вежди Рашидов, който в края на юли отказа да обяви сградата за паметник на културата, като се позова на становища от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности. В заповедта на Рашидов е записано, че "не се откриват признаци за идентификация на изследвания обект като недвижима културна ценност. Липсват документации с разгъвки от интериора, детайли, шаблони, артефакти, за да се прецени автентичното решение и степента на по-късните намеси, което би позволило обратимост на промените. Не се откриват достатъчно данни, които да позволят обратимост на промените в интериора, които са съществени и компрометират обекта като подходящ за деклариране като недвижима културна ценност". Така държавата в лицето на културното министерство дава картбланш за издигането на още етажи на хотела.

Срещу решението обаче е Столичната община. Главният архитект на София Здравко Здравков съобщи пред "Сега", че е обжалвал отказа на Рашидов пред Върховния административен съд. Според Здравков хотелът трябва да запази автентичния си вид, а сградата да получи статут от национално значение. Тя е проектирана от известния японски архитект Кишо Курокава и е най-мащабното му творение в Европа. Главният архитект посочи, че сгради на Курокава в други държави са обявени за паметници на културата.

Надстрояването се атакува и по още една линия - Дирекция "Национален строителен контрол" санкционира собствениците за част от него. Собственикът на "Маринела" обаче я обжалва в съда.

ПОЗИЦИЯ

От Камарата на архитектите също не са съгласни с извода на министерството. Пред "Сега" председателят й арх. Борислав Игнатов коментира, че основната причина хотелът да не бъде припознат като паметник на културата е липсата на методика за оценяване на сградите, построени преди по-малко от 50 години. По думите му с колегите си вече работят по изработването на нова методика за оценка на статута на сгради с обществено значение.

в. Сега
10.08.2016 г., с. 5