Назад

Фандъкова следи строителите в столицата изкъсо за качество и срокове

Ремонтират „Графа", „Дондуков" и „Цар Борис III" догодина

Трамваите тръгват по нови тихи релси по улица „Козлодуй" през октомври

 

ЦВЕТЕЛИНА СТЕФАНОВА

Столичните булеварди ,Дондуков", „Цар Борис III” иулица „Граф Игаатиев"ще се ремонтират догодина, като майсторите ще подменят и старите и изпочупени релси на трамваите. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията на ул. „Козлодуй". Там майсторите ще подменят релсите, които ще бъдат и по-тихи. Обектът трябва да е готов до средата на октомври в участъка от бул. „Княгиня Мария Луиза" до ул. „Константин Стоилов". Нови ще са и платната, ВиК мрежата, лампите и светофарите, а канализацията ще се измести, за да се отводнява по-добре пътя.

Фандъкова предупреди всички строители, че следи изкъсо качеството и сроковете и няма да допусне никакви компромиси с обектите.

В момента се ремонтира и бул. ,Витоша" - в участъка от бул. „България" до Южния парк. Там майсторите трябва да са готови до 15 август, в противен случай ще отнесат по 30 000 лева глоба за всеки забавен ден.

През октомври и ноември трябва да завършат почти всички големи обекти от тази година - цялостният ремонт на бул. ,3ладимир Вазов" с 8 мостови съоръжения и един подлез заедно с още 1,2 км от бул. „Ботевградско шосе" и рехабилитацията на моста на река Слатинска. Това е срокът и за улица „Богатица" в „Лозенец". През ноември трябва да приключи и изграждането на нови 1,1 км от ул. „Обиколна" в жк ,Дружба". Багерите обаче ще останат до Нова година, за да разширят бул. „Черни връх"

Там със 7 млн. лева той ще стане четирилентов по цялата си дължина - чак до ул. „Флора Кънева", малко преди южната дъга на Околовръстното шосе.

Фандъкова спира за проверка строеж на детска площадка

Търсим и ще намерим трайно решение срещу застрояването на междублоковото пространство при бл. 19, бл. 20 и бл. 21 в кв. „Младост 1". Възложила съм пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена, още от времето на неговото реституиране през 2003 г. Това написа във Фейсбук профила си кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя се е срещнала и с част от хората в трите съседни блока.

„Докато трае проверката, строителство в междублоковото пространство няма да бъде допуснато. През това време ще търсим и различни варианти за трайно решение и запазване на зелената площ и детската площадка", категорична е Фандъкова.

Кметът припомни, че през последните години заедно с гражданите са успели да защитят и запазят междублокови пространства и детски площадки, които са били реституирани, в районите „Лозенец", „Красно село", „Надежда", „Люлин", „Подуяне" и „Красна поляна".

Метрото расте към Витоша

Вторият лъч на столичното метро „Надежда" -„Лозенец" може да порасне с още две спирки през следващите години, за да стигне до Околовръстен път. Бъдещите планове, които са само на първоначален етап, включват станции на кръстовището на булевардите„Черни връх" и „Никола Вапцаров” както и такава при „Черни връх" и ул. „Филип Кутев". Те ще трябва да са продължение на новооткритата станция „Витоша", за която междувременно НПО изрази съмнение дали е законно построена. Според Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт тя не отговаряла на общия устройствен план на столицата, приет през 2009 г. "Строителството на метро и на каквото и да е съоръжение не се извършва по общ устройствен план", обясни обаче шефътна,.Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

в. Монитор
10.08.2016 г., с. 11