Назад

6 екипа полицаи пазят при Лъвов мост

Кметове ще решават колко бежанци да интегрират

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Шест екипа на Общинска полиция и СДВР патрулират постоянно в района на Лъвов мост, пл. „Бански", бул. „Мария Луиза", ротондата на Централна гара и Женския пазар в София.

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова към 4 от полицейските патрули се присъединяват и инспектори. Те ще следят за чистотата и за нелегална търговия в района, в който има най-много бежанци.

В района има видеонаблюдение, а от няколко дни екип на жандармерията патрулира през нощта.

Също в сряда МС прие наредба за условията за интеграция на бежанците. Според нея кметовете ще подават заявление до Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за броя чужденци с предоставено убежище или международна закрила, с които може да се сключи споразумение за интеграция. Подпише ли се, бежанците могат да получат жилище, децата им да бъдат записани в детска градина или училище, обучение по български език, здравно осигуряване, професионално ориентиране, включване в програми и мерки за заетост и други.

Ако бежанецът системно нарушава обществения ред, откаже да приеме предложената му работа, кметът може едностранно да прекрати споразумението.

11.08.2016 г., с. 4
в. 24 часа