НОВИНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА

Обратно Столичани изпълниха Контролната кула на Центъра за градска мобилност

Десетки граждани се възползваха от Деня на отворените врати, за да се запознаят с работата на Контролния център  на „Център за градска мобилност” ЕАД. Събитието е част от програмата на Европейската седмица на мобилността, която се провежда в София от 16 до 22 септември. Граждани и медии имаха възможност да се запознаят на живо с работата на диспечерите и функциите на системата за контрол на обществения транспорт. Те се убедиха колко отговорна и тежка е работата на хората, които следят за графика на столичния градския транспорт и безопасността на пътниците.

Нагледно те видяха как диспечерите чрез GPS системата осъществяват контрол по изпълнението на разписанията и качеството на извършената дейност от превозвачите. Системата показва в реално време, във всеки един момент, как се движат превозните средства на обществения транспорт в столицата и дали те спазват графика и маршрута.

Пред контролното табло посетителите видяха колко е стриктен контролът на движението на превозните средства от цялата система на градския транспорт. Гражданите се убедиха, че в редките вече случаи, когато има две поредни коли от една линия или има закъснение, причината е натовареният трафик или други обективни причини като техническа неизправност, авария, но не и безотговорност от страна на водачите. Затова те бяха помолени от представителите на центъра за повече толерантност, разбиране и уважение към работата на водачите и контролните органи.

Главният диспечерски пункт осъществява връзките и координацията със службите (СДВР, спешен телефон 112, пожарна безопасност, ДАИ, ВИК, Столична община и други административни структури) и транспортните опeратори извън „Център за градска мобилност“ ЕАД.

Събитието беше интересно и за медиите. БТВ, BiT, TV+ и радио София разговаряха с диспечерите и с ръководителя на отдел „Организация, координация, контрол и безопасност на движението на обществения транспорт“ инж. Лъчезар Пеков, който разясни какви са задачите на центъра. Част от въпросите бяха свързани с предизвикателствата в ежедневната работа на контролния център и на какви качества трябва да отговарят хората, за да попаднат в този екип.

Сред гостите в деня на отворените врати бе и председателят на Постоянната комисия по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет Екатерина Йорданова, която разговаря със всеки един от диспечерите, за да се запознае със задачите и предизвикателствата в ежедневната им работа.

 

                 

ЗА КАМПАНИЯТА

 

За 11-та поредна година София ще се включи в инициативата Европейска седмица на мобилността. През 2017 г. инициативата ще премине под мотото “Заедно стигаме по-далеч” към по-чист, споделен и интелигентен начин на придвижване. В синхрон с мотото на кампанията в подготовката и провеждането ѝ заедно със Столична община и Столичен общински съвет ще участват “Център за градска мобилност” ЕАД, общинските транспортни дружества, както и редица неправителствени организации и граждански инициативи.

Фокусът тази година в София ще бъде върху всички начини на придвижване – обществен транспорт, велосипеден и пешеходен и ще обхване всички групи, участващи в този процес – от най-малките до най-възрастните, а също така и всички райони на столицата.

В София традиционно е предвидена мащабна програма, наситена със събития от различно естество – както информационни събития, така и събития на открито, демонстрации и др., посветени на различните видове мобилност. Те ще бъдат съпътствани и от забавни и развлекателни занимания като спортни игри, изложби, пешеходни разходки, музикални прояви, тест на  енергийно-ефективни превозни средства и велосипеди. Ретро трамваят отново пътува през цялата седмица като всеки ден той ще бъде платформа за популяризиране на различни теми от мобилността.

Предвижда се на 15 септември паралелно с откриването на учебната година да бъдат представени събитията от предстоящата седмица на мобилността, както и националната инициатива „Спри, детето запази!”, а на 16 септември ще се състои официалното откриване на кампанията. Всеки ден от седмицата ще бъде посветен на конкретен вид придвижване – електрически, автобусен, метро, велосипеден и пешеходен. Традиционно на 22 септември, обявен от Европейската комисия за Ден без автомобили, част от града ще бъде затворенa за движение на автомобили. За закриване на кампанията, наред с множеството събития, е предвидено и велошествие, организирано от посолството на Кралство Дания и Столична община.

Повече на https://www.mobilityweekbg.com

ОРГАНИЗАТОРИ

 
1. Европейска комисия; 2. Столична община; 3. Център за градска мобилност; 4. Метрополитен; 5. Столичен електротранспорт; 6. Столичен автотранспорт

 

ПАРТНЬОРИ


1. СТСБ; 2. Столичен инспекторат; 3. Съвет по безопасност на движението на децата в София; 4. Балканска седмица на модата; 5. Сименс; 6. Алианс за образование и квалификация; 7. НКЖИ; 8. София - Европейска столица на спорта; 9. Столична библиотека; 10. София Грийн Тур; 11. Зелена София; 12. Искам пеша!; 13. ELDRIVE; 14. Организация „ПОдЛЕЗНО“; 15. Посолство на Кралство Дания 16. Теленор 17. DRAG 18. Бон-бон; 19. ЗУМБА
 

     

 

МЕДИЕН ПАРТНЬОР