НОВИНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА
Назад

Класиката е на мода

С флашмоб район „Възраждане“ се включи в Европейската седмица на мобилността

С атрактивен флашмоб с класически танци, много романтика, феерия и музиката на Шопен, Чайковски и Делиб район „Възраждане“ - СО се включи в Европейската седмица на мобилността в столицата. Танцуващите принцеси от Балетно студио „Ева“ пристигнаха с ретро трамвая и пред Дървото на традициите на район „Възраждане“ изненадаха работещите, жителите, гостите на Района с впечатляващи изпълнения.

Заместник-кметът на район „Възраждане“ арх. Николай Диков приветства гостите на събитието: председателят на Инициативния комитет за провеждане на Европейската седмица на мобилността и председател на Комисията по транспорт и туризъм общинския съветник Екатерина Йорданова, общинския съветник Борислав Борисов, член на Комисията по транспорт и туризъм на СОС, заместник-председателя на Съвета на директорите на „Електротранспорт“ ЕАД Десисава Пачева, Цветан Цолов от ЦГМ и актьора Цветомир Иванов, който като жител и приятел на район „Възраждане“ подкрепи инициативата.

Екатерина Йорданова благодари на талантливите балерини, че така оригинално и атрактивно подкрепят Европейската седмица на мобилността и са решили да станат посланици на инициативата. „Кампанията на Европейската комисия дава възможност да се представят алтернативни начини за устойчива мобилност на жителите на европейските градове, която да промени поведението на гражданите. Като организатори ние сме си поставили за цел да насърчим жителите и гостите на столицата да ползват повече градски транспорт, велосипеди и да ходят пеша. Фокусът на нашата инициатива е и да направим града ни по-зелен чрез използване на екологични видове транспорт, за да имаме по-чист въздух и да сме по-здрави“ каза Екатерина Йорданова.

"Заедно стигаме по-далеч" – това е мотото на кампанията ни тази година и аз като общински съветник и жител на района „Възраждане“  искам да призова всички да бъдем по-отговорни към нашия град и към себе си, за да бъдем по-здрави и да дишеме по-чист въздух“ каза общинският съветник Борислав Борисов и благодари на момичетата от Балетно студио „Ева“ при читалище „Г. С. Раковски 1925“ с художствен ръководител Евелина Желева, както и на организаторите на събитието: Столична община, „Столичен електротранспорт“ ЕАД и район „Възражане“ - СО.

Инициативата продължи в ретро трамвая, в който всички малчугани получиха разноцветни балони и стикери, а техните родители в. „Зелен булевард“ с много интересни факти и информация за Европейската седмица на мобилността.

                    


ЗА КАМПАНИЯТА

 

За 11-та поредна година София ще се включи в инициативата Европейска седмица на мобилността. През 2017 г. инициативата ще премине под мотото “Заедно стигаме по-далеч” към по-чист, споделен и интелигентен начин на придвижване. В синхрон с мотото на кампанията в подготовката и провеждането ѝ заедно със Столична община и Столичен общински съвет ще участват “Център за градска мобилност” ЕАД, общинските транспортни дружества, както и редица неправителствени организации и граждански инициативи.

Фокусът тази година в София ще бъде върху всички начини на придвижване – обществен транспорт, велосипеден и пешеходен и ще обхване всички групи, участващи в този процес – от най-малките до най-възрастните, а също така и всички райони на столицата.

В София традиционно е предвидена мащабна програма, наситена със събития от различно естество – както информационни събития, така и събития на открито, демонстрации и др., посветени на различните видове мобилност. Те ще бъдат съпътствани и от забавни и развлекателни занимания като спортни игри, изложби, пешеходни разходки, музикални прояви, тест на  енергийно-ефективни превозни средства и велосипеди. Ретро трамваят отново пътува през цялата седмица като всеки ден той ще бъде платформа за популяризиране на различни теми от мобилността.

Предвижда се на 15 септември паралелно с откриването на учебната година да бъдат представени събитията от предстоящата седмица на мобилността, както и националната инициатива „Спри, детето запази!”, а на 16 септември ще се състои официалното откриване на кампанията. Всеки ден от седмицата ще бъде посветен на конкретен вид придвижване – електрически, автобусен, метро, велосипеден и пешеходен. Традиционно на 22 септември, обявен от Европейската комисия за Ден без автомобили, част от града ще бъде затворенa за движение на автомобили. За закриване на кампанията, наред с множеството събития, е предвидено и велошествие, организирано от посолството на Кралство Дания и Столична община.

Повече на https://www.mobilityweekbg.com

ОРГАНИЗАТОРИ

 
1. Европейска комисия; 2. Столична община; 3. Център за градска мобилност; 4. Метрополитен; 5. Столичен електротранспорт; 6. Столичен автотранспорт

 

ПАРТНЬОРИ


1. СТСБ; 2. Столичен инспекторат; 3. Съвет по безопасност на движението на децата в София; 4. Балканска седмица на модата; 5. Сименс; 6. Алианс за образование и квалификация; 7. НКЖИ; 8. София - Европейска столица на спорта; 9. Столична библиотека; 10. София Грийн Тур; 11. Зелена София; 12. Искам пеша!; 13. ELDRIVE; 14. Организация „ПОдЛЕЗНО“; 15. Посолство на Кралство Дания 16. Теленор 17. DRAG 18. Бон-бон; 19. ЗУМБА
 

     

 

МЕДИЕН ПАРТНЬОР