НОВИНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА
Назад

Екатерина Йорданова връчи награди на най-активните участници в Европейската седмица на мобилността в София

33 дружества, неправителствени организации и институции бяха отличени за своя принос към инициативата Европейската седмица на мобилността в столицата. Всички те получиха грамоти на официална церемония, която се състоя  на 12 октомври 2017 г. в Триъгълната кула на Сердика, част от Музея за история на София. Наградите бяха връчени от председателя на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет Екатерина Йорданова, в качеството ѝ на председател на работната група за организация на събитието.

В рамките на Европейската седмица на мобилността Столична община, общинските транспортни дружества, редица неправителствени организации и  граждани заедно активно подкрепяхме модели, насочени към намаляване на замърсяването на градската среда от автомобилния трафик чрез използването на обществения транспорт, придвижването пеша и с велосипед и споделеното шофиране.

„В тези дни бяхме обединени от обща кауза: Заедно да превръщаме столицата в град с бъдеще. Кампанията успя да достигне до хиляди столичани благодарение на усилията и творческото мислене на инициаторите и организаторите на събитията. Те дадоха живот на каузата, успяха да я облекат в ясни послания, направиха я забавна и помогнаха на обществото да погледне по един нов начин на възможностите за придвижване”, заяви преди награждаването Екатерина Йорданова. По думите ѝ "събитията през тези дни са помогнали за повишаване на обществената осведоменост за това как всеки един гражданин лично може да допринесе за намаляване на трафика в града, а от там за подобряване на качеството на въздуха”. Тя посочи също, че тази година кампанията е акцентирала сериозно върху възможностите на обществения транспорт, който заедно с пешеходното и велосипедното придвижване,  е реална алтернатива на употребата на личните автомобили.

По време на събитието бяха обявени и наградени победителите от фотоконкурса с мотото на инициативата „Заедно стигаме по-далеч“, организиран от „Столичен електротранспорт” ЕАД. Наградите бяха връчени от зам.-председателя на борда на дружеството Десислава Чомпалова.

 

Награди фотоконкурс  “Заедно стигаме по-далеч”

Първо място:

– “Октомврийско утро” – автор Нанко Иванов (доста точки е събрала и друга негова снимка: “Привечер по Графа”)

– Награда: “Ваучер за покупка на фотооборудване на стойност 500 лв.”, предоставена от "Сименс България".

Второ място:

– “Преди тунела” – автор Петър Мънъри

– Награда: Професионално фотостудио за 2 часа,  предоставено от Манифактура.

Трето място:

– “Заедно в старото депо” – автор Емил Андонов

– Билети за постановката “Дон Карлос” на Софийската опера и балет

– “Пътят към храма” – автор Василий Гецов

– Двучасова фотосесия в ретро трамвай, предоставена от Столичен електротранспорт ЕАД.

Награда на публиката:

– “За ремонт” – Светлозара Владова

– Награда: Таблет, предоставен от Теленор.

Специална награда за цялостно отразяване на “Европейска седмица на мобилността”:

– Вячеслав Попов

– Награда: книгата “Стари жилищни сгради в София”, издадена със съдействието на Столична община по програма “Култура”


ЗА КАМПАНИЯТА

 

За 11-та поредна година София ще се включи в инициативата Европейска седмица на мобилността. През 2017 г. инициативата ще премине под мотото “Заедно стигаме по-далеч” към по-чист, споделен и интелигентен начин на придвижване. В синхрон с мотото на кампанията в подготовката и провеждането ѝ заедно със Столична община и Столичен общински съвет ще участват “Център за градска мобилност” ЕАД, общинските транспортни дружества, както и редица неправителствени организации и граждански инициативи.

Фокусът тази година в София ще бъде върху всички начини на придвижване – обществен транспорт, велосипеден и пешеходен и ще обхване всички групи, участващи в този процес – от най-малките до най-възрастните, а също така и всички райони на столицата.

В София традиционно е предвидена мащабна програма, наситена със събития от различно естество – както информационни събития, така и събития на открито, демонстрации и др., посветени на различните видове мобилност. Те ще бъдат съпътствани и от забавни и развлекателни занимания като спортни игри, изложби, пешеходни разходки, музикални прояви, тест на  енергийно-ефективни превозни средства и велосипеди. Ретро трамваят отново пътува през цялата седмица като всеки ден той ще бъде платформа за популяризиране на различни теми от мобилността.

Предвижда се на 15 септември паралелно с откриването на учебната година да бъдат представени събитията от предстоящата седмица на мобилността, както и националната инициатива „Спри, детето запази!”, а на 16 септември ще се състои официалното откриване на кампанията. Всеки ден от седмицата ще бъде посветен на конкретен вид придвижване – електрически, автобусен, метро, велосипеден и пешеходен. Традиционно на 22 септември, обявен от Европейската комисия за Ден без автомобили, част от града ще бъде затворенa за движение на автомобили. За закриване на кампанията, наред с множеството събития, е предвидено и велошествие, организирано от посолството на Кралство Дания и Столична община.

Повече на https://www.mobilityweekbg.com

ОРГАНИЗАТОРИ

 
1. Европейска комисия; 2. Столична община; 3. Център за градска мобилност; 4. Метрополитен; 5. Столичен електротранспорт; 6. Столичен автотранспорт

 

ПАРТНЬОРИ


1. СТСБ; 2. Столичен инспекторат; 3. Съвет по безопасност на движението на децата в София; 4. Балканска седмица на модата; 5. Сименс; 6. Алианс за образование и квалификация; 7. НКЖИ; 8. София - Европейска столица на спорта; 9. Столична библиотека; 10. София Грийн Тур; 11. Зелена София; 12. Искам пеша!; 13. ELDRIVE; 14. Организация „ПОдЛЕЗНО“; 15. Посолство на Кралство Дания 16. Теленор 17. DRAG 18. Бон-бон; 19. ЗУМБА
 

     

 

МЕДИЕН ПАРТНЬОР