Какво правим ние

Назад

Засаждаме 930 нови дървета в дворове на детски градини и училища

Започва инициативата "Моето зелено училище"/"Моята зелена детска градина"

"Идея в подкрепа на развитието на София като зелен град "Моето зелено училище"/"Моята зелена детска градина", която започваме, е важна мярка за подобряване на чистотата на въздуха." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при засаждането на нови дървета в двора на 31-во училище "Иван Вазов". На събитието присъства и заместник-кметът на София Йоана Христова.
Обърнахме се към всички училища и детски градини и към момента се включиха 175 от тях. В 31-во училище "Иван Вазов" засаждаме липи, брези и явор, както и рози, туя, чемшири. Дейностите са част от инициативата "Моето зелено училище"/ "Моята зелена  детска градина". Тя е насочена към разширяване и подобряване на растителността в дворовете на училища и детски градини в София. Поканени за участие бяха всички детски градини и училища, които след това си подадоха заявките за желани бройки и видове растителност, която да получат от Дирекция "Зелена система". В 175 детски и учебни заведения ще бъдат доставени: 930 дървета (широколистни и иглолистни) – растителността е характерна за нашата географска ширина – липа, кестен, бреза, явор, ясен, дъб, върба, смърч, ела, бор, пирамидална туя, лъжекипарис и кълбовидна туя;
3800 храсти (хвойна, спирея, форзиция, дрян, люляк, керия, чашкодрян, кисел трън, лавровишна, пираканта); 4000 цветя (рози, пролетни и луковици на лалета).

Растенията ще бъдат доставени в самите училища, като развозването ще продължи до края на месеца.
За нас ще е много важно учебните заведения да направят вътрешна организация, така че да въвлекат учениците си както в засаждането на растенията, така и в последващата грижа за тях.
Същевременно продължава и есенната залесителна дейност в града. До сега са засадени нови 1700 броя дървета от началото на 2017 г. (като само през есенния залесителен сезон до момента са засадени 800 броя).

Продължава и засаждането в Новата гора на София – от 21 октомври до момента са засадени малко над 10 000 дървета.
Есенно засаждане на цветя продължава и в последните дни, като 950 000 цветя са засадени в паркове, градини и покрай основни булеварди в София. Това са теменужки, белис, виола и силене. Посадени са също 326 хил. луковици на лалета и мускари, както и над 2600 корена рози.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Събития в София

Честваме 110 години от обявяването на Независимостта на България

На 22 септември (събота) от 11.00 ч. на площад „Княз Александър I” пред паметника на Независимостта ...

Без кола за един ден

На 22 септември 2018 г., събота, София отново ще се присъедини към вече традиционната за Европа инициатива – Ден без автомобили. От 11:00 до 17:00 часа центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили ...

Концерт "Мир и светлина за маестро" в памет на диригента Бедрос Папазян

23 септември, неделя, от 18:00 часа в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" на бул. "Евлоги Георгиев" № 94 ...