Какво правим ние

Назад

Започва възстановяване на 530 дка от Западен парк

"Започваме възстановяване на 530 дка от Западен парк, заедно с цялостния ремонт на главния вход. Проектът включва и възстановяване на основните алеи с нови настилки, алпинеума с водна площ, сухия фонтан, цветната изложба и розариума." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-министър Деница Николова подписаха договор в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Проектът получава 8,5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., а общата му стойност е около 10 млн. лв.

Министър Нанков напомни, че "това е третият договор в изпълнение от инвестиционната програма по ОПРР на Столична община на обща стойност над 230 млн. лв. след проекта за интегриран градски транспорт и за обновяване на градската среда. Предстои подписването и на договорите за обновяване на образователна инфраструктура, на социална и на културна инфраструктура в София" – допълни той.

Кметът Фандъкова каза също, че "проектът предвижда да бъде отворен и вход към район „Люлин“. При всички дейности се запазва характерът на парка с минимална намеса в зелените площи. Ще бъде изградена поливна система, видеонаблюдение и осветление. Проектиран е и специален веломаршрут, свързан с градските велоалеи. Срокът за изпълнение е 10 месеца. Целта ни е през летните и есенните месеци да се работи най-интензивно, за да напреднем значително" – посочочи също Фандъкова.

"Модернизацията и развитието на зелените системи е една от основните мерки за подобряване на чистотата на атмосферния въздух в София" – подчерта също кметът Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че тази година ще започне реконструирането на втори етап от Северен парк и входа на Южен парк към бул. „Гоце Делчев“. Продължаваме и с изграждането на нови паркове – първи етап на парк „Въртопо“ в „Младост“ и разширението на парк „Възраждане“.

"Очакваме пълна мобилизация от страна на бенефициентите по програмата, защото постигането на етапните цели до края на годината е ключово важно" – заяви и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

Схема


Фотограф: Гео Калев


 
 

 

 


Събития в София

"Родени в България" – концерт на Тодор Трайчев и приятели

12 декември, сряда, 18:30 часа, ОКИ „Красно село” ...

Изложба в Градската градина, посветена на 80-годишнината от рождението на Невена Коканова

Откриване на изложбата „Невена Коканова на 80. Снимки от един живот. 1938 – 2018” на 13 декември, 11:00 ч., в Галерия на открито. Експозиция до 3 януари 2019 г. ...

Столичната община среща ученици с екипа на българския филм „Вездесъщият”

На 12 декември (сряда) от 17.00 часа в Кино „Култура” ...