Какво правим ние

Назад

Започнаха доставките на новите метровлакове за III лъч на метрото

 В момента се изграждат два етапа на Линия 3.

"Започнаха доставките на новите метровлакове. Първият от тях вече е в София и до началото на август очакваме още два. Влаковете за III лъч са с всички удобства за пътниците и са производство на „Сименс“." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение в новото метродепо на ул. “Житница“, където е доставен първият от 20 метровлака.

Влаковете са съобразени с натоварването и броя на пътниците, затова първите влакове ще са 60-метрови, а последните – 80-метрови, за времето, в което ще пуснем участъка до „Слатина“, който вече се проектира. Станциите от III линия ще бъдат с преградни стени на пероните за допълнителна безопасност на пътниците.

Нивото на автоматично управление на влаковете включва автоматично потегляне, автоматично спиране с точност до 20 см, автоматично следене на скоростта и профила на пътя.

В момента се изграждат два от четирите етапа на Линия 3 на метрото в София, включващи трасето: „Бул. „Владимир Вазов” – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” – Орлов мост – НДК – ж.к. „Красно село” – ж.к. „Овча купел”, с дължина 12 км и 12 метростанции.

Кметът провери и изпълнението на метростанцията на бул. “България“ и бул. “Гешов“.

"Тунелопробивната машина на III лъч се намира на метростанцията на НДК и снощи потегли към станцията на бул. „Патриарх Евтимий“. Машината „Витоша“ изпълнява средно на ден между 15 и 20 метра тунел. 3 км от тунелите са вече готови, а физическото изпълнение е на 67%. Първите 8 км от III линия ще бъдат пуснати през есента догодина. Следващите 4 км – до "Околовръстния път" при "Горна баня", ще пуснем през пролетта на 2020 г. Осигурихме тяхното строителство като го гарантирахме със средствата от бюджета на София" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова. С първите 12 км от III линия ще намалим вредните емисии във въздуха с 11 хил. т годишно. Заедно с метрото до есента на 2019 г. ще обновим изцяло ул. „Житница“ и бул. „Президент Линкълн“.

Строителството на новото метродепо "Земляне" започва през януари 2017 г. Изграждането му трябва за бъде завършено в края на настоящата година. До месец юли изпълнението му възлиза на около 75%.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на ЕК и благодаря за съвместната работа на Управляващия орган и Министерството на транспорта.

Фотограф: Мария Саботинова


Събития в София

Лятно кино на БНТ1 поема на път за седма поредна година

Началото е на 19 юли от 21:00 часа в София на Лятната естрада в "Борисовата градина". Закриване на 8.09.2018 г. в София с прожекция на филма „Възвишение“ ...

Финална инициатива на проекта „Дни на нематериалното културно наследство“

20 юли 2018 г. (петък) от 17:00 ч. в залата на Американския център на Столична библиотека, пл. „П. Р. Славейков” 4а ...

Балкански младежки форум в Столична община

Заключителното събитие на форума ще се проведе на 20 юли, петък, от 15 до 16 часа в Зала 5 на Столична община ...