Какво правим ние

Назад

Торстен Гайслер: "София се развива и е пример за успех, с който могат да се гордеят всички от управлението на града"

 

През последната година над 70 чужди компании дойдоха да проучват София като място за инвестиции

"София се развива и е пример за успех, с който могат да се гордеят всички от управлението на града." Това каза Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в България във форум на Германо-българската индустриално-търговска камара и Фондация „Конрад Аденауер“ в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Гайслер посочи също, че 6,8 млрд. лв. са инвестирани в България от германски инвеститори, това поставя Германия на второ място по инвестиции в страната. В София има множество нови бизнес сгради и нови работни места. София се развива и това не е преувеличено.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че след създаването на Общинската агенция за инвестиции имаме проактивна политика за привличане на инвестиции в развитието на бизнеса и каним компании, които да инвестират в устойчива за града ни екосистема. "Нашите приоритети са за високотехнологични и чисти производства. Специалистите, добрата инфраструктура и данъчната политика правят София предпочитано място за чуждестранни инвестиции" – посочи също Йорданка Фандъкова по време на форума.

"Представяме София и условията, които градът ни предлага. Поканихме 12 хотелски вериги, защото бихме искали да развиваме града ни като туристическа дестинация, най-вече за конгресен туризъм" – подчерта Фандъкова.

София привлича 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната. В София са базирани над 92% от българските технологични компании и 72% от техните служители. Връзката на образованието, науката и бизнеса е водеща в работата на институциите и в партньорството с бизнеса, а в София има много конкретни примери за това.

Добрите традиции в образованието в областта на инженерните специалности показаха бързо развитие на стартиращи проекти. В София са позиционирани 95% от стартъпите в България и екосистемата е цялостно изградена с фондове за рисково финансиране, акселератори и инкубатори, а развитите компании вече инвестират в развойни центрове.

"Над 70 компании от над 40 държави дойдоха да проучват София като място за инвестиции" – каза Владимир Данаилов, директор на Общинската агенция за инвестиции. "Средата, инфраструктурата се развиха, подобри се и бизнес климатът, а инвеститорите отчитат и качеството на живот в даден град преди да направят инвестиции" – посочи също Данаилов.

Развиваме бизнес формата City to city, като вече са направени контакти с 43 града, сред тях Берлин, Мюнхен.

След няколко дни София ще се представи на „Експо реал“ в Германия с щанд и панел, посветен на България, на който са поканени много инвеститори. Градът ни е домакин и на над 30 международни събития. 


Събития в София

Световният глас на хърватската литература – Дубравка Угрешич – в София

Дубравка Угрешич ще бъде удостоена на 23 октомври с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ ...

Cедмо издание на Международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest

Откриване: 22 октомври, 18:00 ч., Галерия "Академия" на ул. "Шипка" 1. Събитията от 22 до 26.10.2019 г. включват изложби, аудио-визуални, театрални и VR пърформанси, видео артпрожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти ...

Изложба под надслов: „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”

14 – 28.10.2019 г., Галерия на открито в градина „Кристал”. Изложба върху миналото на София и градските пространства в другите балкански столици и по-малки градове ...