Какво правим ние

Назад

София е "Екообщина" 2017 г.

Наградата в конкурса, организиран от Френското посолство, получи кметът Йорданка Фандъкова

София получи наградата "Екообщина" в категория "Управление на отпадъците" в конкурса, организиран от Френското посолство. Негово Превъзходителство посланик Льобедел връчи приза на кмета на София Йорданка Фандъкова. Това е второто издание на конкурс "ЕКООБЩИНА", организиран от Френското посолство в България, и привлича все по-голям интерес от страна на представителите на местната власт. Призът бе връчен на кмета на София Йорданка Фандъкова от Н. Пр. посланика на Франция у нас г-н Льобедел и министъра на околната среда и водите Нено Димов в присъствието на зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова.

Поздравления за София, защото дължим тази награда на резултатите, които постигаме с изграждането на Интегрираната система за управление на отпадъците, с европейско финансиране. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ благодарение на подкрепата на гражданите, на Европейската комисия, държавата и много работа постигнахме тези резултати.

Изградихме инсталации за зелени и биоотпадъци и Завод за механично-биологично третиране на отпадъци с производство на RDF. В инсталацията за компостиране се преработват разделно събрани зелени и хранителни отпадъци, от които се произвежда електроенергия и компост, част от който използваме обратно в парковете и градините на града и раздаваме безплатно на гражданите, които са си заплатили такса "битови отпадъци".

В Завода за механично-биологично третиране на отпадъци се приемат смесени битови отпадъци, от които се произвеждат гориво от отпадъци, което ще се оползотворява в инсталацията за комбинирано производство на енергия на територията на "Топлофикация – София" ЕАД. С бъдещата инсталация ще се постигне завършеност на системата за управление на отпадъци.

 


Събития в София

Илинденци. Зона за изкуство – Софийска градска художествена галерия

20 март – 15 април 2018 г. Откриване: 20 март 2018 г., 18:00 ч. Фотоси показват знакови произведения, намиращи се в скулптурния парк в с. Илинденци и част от творческия живот на "Арт центъра" ...

КОНЦЕРТ НА СОФИЙСКИЯ ДУХОВ ОРКЕСТЪР

21 март, сряда, 18.00 ч., в "Ларгото" (под стъкления купол) – ВХОД СВОБОДЕН! ...

Етюд-и-те на София – изложба „Градски истории“

Официално откриване: 3 април, вторник, 17:00 часа, 26 март – 10 април, Градина „Кристал“. Изложбата е посветена на 139 години от обявяване на София за столица на България и три години Етюд-и-те на София ...