Какво правим ние

Назад

София е "Екообщина" 2017 г.

Наградата в конкурса, организиран от Френското посолство, получи кметът Йорданка Фандъкова

София получи наградата "Екообщина" в категория "Управление на отпадъците" в конкурса, организиран от Френското посолство. Негово Превъзходителство посланик Льобедел връчи приза на кмета на София Йорданка Фандъкова. Това е второто издание на конкурс "ЕКООБЩИНА", организиран от Френското посолство в България, и привлича все по-голям интерес от страна на представителите на местната власт. Призът бе връчен на кмета на София Йорданка Фандъкова от Н. Пр. посланика на Франция у нас г-н Льобедел и министъра на околната среда и водите Нено Димов в присъствието на зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова.

Поздравления за София, защото дължим тази награда на резултатите, които постигаме с изграждането на Интегрираната система за управление на отпадъците, с европейско финансиране. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите ѝ благодарение на подкрепата на гражданите, на Европейската комисия, държавата и много работа постигнахме тези резултати.

Изградихме инсталации за зелени и биоотпадъци и Завод за механично-биологично третиране на отпадъци с производство на RDF. В инсталацията за компостиране се преработват разделно събрани зелени и хранителни отпадъци, от които се произвежда електроенергия и компост, част от който използваме обратно в парковете и градините на града и раздаваме безплатно на гражданите, които са си заплатили такса "битови отпадъци".

В Завода за механично-биологично третиране на отпадъци се приемат смесени битови отпадъци, от които се произвеждат гориво от отпадъци, което ще се оползотворява в инсталацията за комбинирано производство на енергия на територията на "Топлофикация – София" ЕАД. С бъдещата инсталация ще се постигне завършеност на системата за управление на отпадъци.

 


Събития в София

Лятно кино на БНТ1 поема на път за седма поредна година

Началото е на 19 юли от 21:00 часа в София на Лятната естрада в "Борисовата градина". Закриване на 8.09.2018 г. в София с прожекция на филма „Възвишение“ ...

Финална инициатива на проекта „Дни на нематериалното културно наследство“

20 юли 2018 г. (петък) от 17:00 ч. в залата на Американския център на Столична библиотека, пл. „П. Р. Славейков” 4а ...

Балкански младежки форум в Столична община

Заключителното събитие на форума ще се проведе на 20 юли, петък, от 15 до 16 часа в Зала 5 на Столична община ...