Какво правим ние

Назад

София е домакин на заседание на Европейския комитет на регионите

Важна е ролята на градовете и специално на София, за да направят промяната към цифрови иновации, каза Маркула

На 19 май 2017 г. в София се провежда заседание на Комисия SEDEC на Европейския комитет на регионите, в която над 40 местни и регионални политици от държавите — членки на ЕС обсъждат ролята на културата като двигател за социално приобщаване, социални иновации и междукултурен диалог в европейските градове и региони. Събитието се организира от Европейския комитет на регионите (КР), асамблеята на представителите на местните и регионалните власти в ЕС.

Президентът на Европейския комитет на регионите Марку Маркула, който откри конференцията "Културата в подкрепа на социалното приобщаване, социалните иновации и междукултурния диалог" и заяви, че "Преди година бях в София за Фестивал Webit и в разговорите си разбрах колко важна е ролята на градовете и специално на София, за да направят промяната към цифрови иновации и Единен цифров пазар в Европа. Хекатонът, който Столична община организира миналата седмица по повод 10 години членство на България в Европейския съюз е много добър пример за ролята на местната власт в процеса на дигитална трансформация – да насърчава развитието на дигиталните умения и културата на иновативното мислене." По думите му социалното приобщаване и иновациите са изключително важни и тук градовете и общините са ключов фактор.“

"Радвам се, че София кандидатства и спечели домакинството на този семинар на комисията по социална политика, образование, заетост, изследвания и култура в Европейския комитет на регионите, защото културата от години е в сърцето на нашата местна политика и практика". Това каза при откриването на международната конференция "Културата в подкрепа на социалното приобщаване, социалните иновации и междукултурния диалог",  кметът на София Йорданка Фандъкова. Кметът Фандъкова подчерта, че София е сред 30-те най-бързо развиващи се градове в света и първа сред европейските столици по нарастване на БВП на глава от населението през последните 10 години. Градът продължава да е сред най-привлекателните за преки чуждестранни инвестиции и стартиращ бизнес. Наред с информационните и комуникационните технологии, вторият бързо развиващ се и стратегически икономически сектор в София са културните и творческите индустрии. София е сред топ 10 градове в Европа по доход, генериран от тези индустрии. 8% от добавената стойност е от Културните и творчески индустрии, каза също кметът на София Йорданка Фандъкова.

Малина Едрева – член на Комитета на регионите и председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно образование към Столичен общински съвет посочи, че "Като представител на София в Комитета на регионите се радвам, че точно в този момент, когато Европа е изправена пред предизвикателството да спечели отново доверието на своите граждани или както казва г-н Маркула,  “to reconnect citizens with the EU” ние ще говорим за интеграция, за свързаност и за ключовата роля на културата в този процес."

Главният архитект на Столична община - арх. Здравко Здравков в изказването си на конференцията посочи, че „Искаме промяната на градското планиране да тръгне от Столична община в партньорство с гражданите. Имаме волята и партньорството на софиянци да променяме нашия град и показваме уникалното културно – историческо наследство.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Събития в София

ПРАЗНИК НА РАЙОН ОБОРИЩЕ

На 26 април (четвъртък) район "Оборище" на Столична община ще отбележи своя традиционен празник ...

ГРОЗНОТО ПАТЕ – новата премиера за най-малките зрители в Столичния Куклен Театър

На 27 април 2018 г. от 19 часа, в салона на бул. „Янко Сакъзов” 19, Столичният куклен театър ...

ДЖОБЕН ФЕСТИВАЛ 2018

27 – 29 април 2018 г. , „Ателие Пластелин“; София, ул. „Цар Симеон“ № 48 ...