Какво правим ние

Назад

Писателско кафене в Музея за история на София

Първата среща с писатели се проведе в отвореното пространство в Музея за история на София.

Писателското кафене възкръсна в една от залите на превърналия се в привлекателно място от историята на града Музей на столицата на площад „Бански”.

"Писателското кафене ще предоставим на софийските писатели и техните организации за събития – представяне на книги, срещи с читатели, четения, чествания и тържества" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред софийските стожери на словото.

"Залата е малка, но духовните измерения на това пространство са в мащаба на хората, които ще идват тук, а той е голям" – посочи и зам.-кметът на столицата доц. д-р Тодор Чобанов.

Оформена в ретро стил залата посрещна своите първи гости – над 20 столични писатели, между които акад. Антон Дончев, Алек Попов, Здравка Евтимова, Димитър Бочев, акад. Кирил Топалов, Юлия Спиридонова, Мирела Иванова, Иван Ланджев, Петър Чухов и др.

Надяваме се да се чувстват уютно и добре, тази атмосфера, която те създават с присъствието си да напомня на някогашното писателско кафене, където нашите класици са обичали да ходят.

Известното като Писателско кафене се е намирало на бул. ”Цар Освободител” в градинката до днешната Руска църква. Тук се събирал литературният елит тогава.

А днес в София ще се проведе поредната литературна разходка, организирана от "читАлнЯта", където който се интересува, може да надникне в местата от София, свързани с литературата.

“Ретро кафенето” е изградено по проект  на СО “Трансгранично сътрудничество България – Сърбия” и всички дейности в него ще са с вход свободен. 


Събития в София

Световният глас на хърватската литература – Дубравка Угрешич – в София

Дубравка Угрешич ще бъде удостоена на 23 октомври с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ ...

Cедмо издание на Международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest

Откриване: 22 октомври, 18:00 ч., Галерия "Академия" на ул. "Шипка" 1. Събитията от 22 до 26.10.2019 г. включват изложби, аудио-визуални, театрални и VR пърформанси, видео артпрожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти ...

Изложба под надслов: „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”

14 – 28.10.2019 г., Галерия на открито в градина „Кристал”. Изложба върху миналото на София и градските пространства в другите балкански столици и по-малки градове ...