Какво правим ние

Назад

Паметен знак е поставен на едно от любимите места на великата Невена Коканова в София

Място с история

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и много актьори като Цветана Манева, Мария Статулова днес бе представено едно от любимите места на незабравимата Невена Коканова. В знак на почит към личността на първата дама на българското кино Столичната община постави паметен знак върху любимата пейка на Невена Коканова в обновената градина пред храм „Свети Седмочисленици“. Днес на срещата присъстваха и дъщерята на Невена Коканова – Теодора Шарланджиева, журналистът Георги Тошев, който е автор на биографичната книга за Коканова „Години любови“.

Години наред след репетиции в Сатиричния театър актрисата е обичала да си почива пред църквата, в която е била и кръстница на много деца. След реконструкцията на градинката на същото място е поставена нова пейка, която е отбелязана, за да може всеки да се докосне до спомена за великата актриса.

"Невена Коканова е сред незабравимите актьори в българското кино и театър. Живи са спомените за нейните роли на сцените на столичните театри. Поставихме паметен знак на това място, което актрисата е обичала в нашия град, в почит към нея и творчеството ѝ" – каза кметът Фандъкова.

По повод годишнина от рождението на актрисата Столичната община организира миналата година изложба „Невена Коканова на 80. Снимки от един живот. 1938 – 2018“.

Фотограф: Гео Калев

 


Събития в София

Cедмо издание на Международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest

Откриване: 22 октомври, 18:00 ч., Галерия "Академия" на ул. "Шипка" 1. Събитията от 22 до 26.10.2019 г. включват изложби, аудио-визуални, театрални и VR пърформанси, видео артпрожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти ...

Световният глас на хърватската литература – Дубравка Угрешич – в София

Дубравка Угрешич ще бъде удостоена на 23 октомври с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ ...

Изложба под надслов: „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”

14 – 28.10.2019 г., Галерия на открито в градина „Кристал”. Изложба върху миналото на София и градските пространства в другите балкански столици и по-малки градове ...