Какво правим ние

Назад

Паметен знак е поставен на едно от любимите места на великата Невена Коканова в София

Място с история

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и много актьори като Цветана Манева, Мария Статулова днес бе представено едно от любимите места на незабравимата Невена Коканова. В знак на почит към личността на първата дама на българското кино Столичната община постави паметен знак върху любимата пейка на Невена Коканова в обновената градина пред храм „Свети Седмочисленици“. Днес на срещата присъстваха и дъщерята на Невена Коканова – Теодора Шарланджиева, журналистът Георги Тошев, който е автор на биографичната книга за Коканова „Години любови“.

Години наред след репетиции в Сатиричния театър актрисата е обичала да си почива пред църквата, в която е била и кръстница на много деца. След реконструкцията на градинката на същото място е поставена нова пейка, която е отбелязана, за да може всеки да се докосне до спомена за великата актриса.

"Невена Коканова е сред незабравимите актьори в българското кино и театър. Живи са спомените за нейните роли на сцените на столичните театри. Поставихме паметен знак на това място, което актрисата е обичала в нашия град, в почит към нея и творчеството ѝ" – каза кметът Фандъкова.

По повод годишнина от рождението на актрисата Столичната община организира миналата година изложба „Невена Коканова на 80. Снимки от един живот. 1938 – 2018“.

Фотограф: Гео Калев

 


Събития в София

Изложба "Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга"

От 23 юли до 5 август в Галерията на открито в Градската градина се настанява приключенският свят на нибелунгите ...

Тържествено честване по повод 116 години от Илинденско-Преображенското въстание и 31 години район „Илинден“

20 юли (събота) в парк „Света Троица“. В програмата: ритуал с поднасяне на цветя пред паметника на илинденци и празничен концерт ...

Изложба „Синтез“ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута

Регионален исторически музей – София, зала „Временни изложби“, в периода 10 юли – 30 август 2019 г. ...