Какво правим ние

Назад

Кметът Фандъкова: София защити проекти за 1 милиард лева по новия програмен период

София кандидатства и е избрана за координатор на едно от 12-те партньорства на Градския дневен ред на Европа

 

Столична община си партнира с програма "Джаспърс" в подготовката на проекти.

Заедно работихме при реализираните от Столична община проекти за Завода за механично-биологично третиране на отпадъците по втора и сега по третата фаза, по проекта за интегриран градски транспорт и подготовката на апликационните форми на втория и третия лъч на метрото. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Над 1 милиард лева са средствата, които успяхме да привлечем по новия програмен период за реализиране на проекти. Подобни семинари дават конкретни съвети как местната власт може да намери финансиране за проекти, които правят нашите градове по-иновативни и по-добри места за живеене, каза също кметът.

Семинар е част от инициативата Градски дневен ред за Европа. Една инициатива, която е известна като Пакта от Амстердам, и която поставя във фокус местната власт. Тази инициатива насърчава градовете не само да бъдат изпълнител на европейски политики, но и ги стимулира да бъдат активен участник в създаването и разработването на такива политики.

София кандидатства и е избрана за координатор на едно от 12-те партньорства на Градския дневен ред на Европа. Заедно с Естония, финландския град Оулу София координира партньорство Дигитален преход. Сега моите колеги участват в работни групи от местни власти на европейско ниво, чиято задача е да изработят препоръки към Европейската комисия за промени през новия програмен период в областта на законодателство, образование и европейски програми, за да се улесни Дигиталния преход на градско ниво. Това е само един пример, който показва, че ние, общинските власти, не сме само изпълнители на програми, но и имаме възможност да правим политики на европейско ниво, посочи също кметът. Отговорно формулираме приоритетите и подготвяме проекти, които да защитим.

На събитието присъстваха Деница Николова, зам.- министър на регионално развитие и благоустройството, г-н Шнайдер - представител на програма "Джаспърс", Малина Едрева, вице-президент на Бюрото на Комитета на регионите и председател на комисията по култура, образование и културно многообразие в Столичен общински съвет.

Събитието е организирано съвместно от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), JASPERS, Столична община (чрез Асоциация за развитие на София), Националното сдружение на общините и е част от кампанията "Размисли за Европа", обявена от Европейския комитет на регионите. Програмата на семинара взема предвид и дискусията, проведена в градската работилница "Интелигентни градове".

 


Събития в София

Илия Бешков – "Свян и страсти"

Откриване 19 септември, вторник, 18.00 часа ...

Изложба "В сянката на Ориента"

Образите на Другия и Балканите в изкуството на художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия ...

Честваме 109 години от обявяването на Независимостта на България

На 22 септември, петък, от 11.00 ч., на площад „Княз Александър I” Столична община организира тържествено честване на 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. ...