Какво правим ние

Назад

Кампания с директори на детски градини за намаляване на хранителните отпадъци

 

Заместник-кметът по екология на Столична община Йоана Христова участва в уъркшоп  на тема: „Насърчаване намаляването на хранителните отпадъци“, по проект  на Столична община Transforming city food habits for life (TRiFOCAL). Той се проведе с директори на общински детски градини, участвали в кампанията на общината за намаляване на хранителните отпадъци.

„За нас е важно, че успяхме да реализираме този проект и вие ни подкрепите“ – каза Христова. Тя изрази задоволство, че с активностите по проекта ТRiFOCAL  показахме на децата, че храната е важен ресурс, към който трябва да се отнасяме отговорно – както при пазаруването, така и при евентуалното изхвърляне на хранителните отпадъци. Христова пресметна, че  близо 20%  от отпадъците ни са хранителни. На годишна база за миналата година това са малко над 600 000 тона хранителни отпадъци.

За максимална достъпност на посланията до малчуганите беше избрано лице на кампанията – морковът  Мори, който посети в рамките на четири месеца близо 30 детски градини и разговаря с децата за това, че храната е важен ресурс и не трябва да се изхвърля, както и че когато това се случва,  тя трябва да се изхвърля разделно от опаковката.

На работната среща беше представена и  информационната кампания на Столична община, която е част от проект TRiFOCAL (Transforming City FOod hAbits for Life), с координатор организация Resource London, създадена в партньорство между WRAP и LWARB – заедно с Groundwork London. TRiFOCAL, финансиран от Програма LIFE на Европейския съюз.

Пред участниците в срещата беше представена и книжката „Вкусни писма“, разработена заедно с Фондация "Кредо Бонум", в която са включени любопитни факти и съвети към децата, както и занимателни игри с възможност за оцветяване. Тя ще бъде предоставена на детските градини, участвали в проекта.

 


Събития в София

В памет на словото – 90 години от рождението на Йордан Радичков

24 октомври, четвъртък, ОКИ „Красно село”, 18 часа ...

АСТ фестивал за свободен театър 2019

Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от 18 до 23 октомври 2019 г. и ще включва най-доброто от съвременната българска независима сцена, международна селекция и богата паралелна програма ...

Изложба под надслов: „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”

14 – 28.10.2019 г., Галерия на открито в градина „Кристал”. Изложба върху миналото на София и градските пространства в другите балкански столици и по-малки градове ...