Какво правим ние

Назад

Изложба представя едни от най-великите моменти и личности в спорта в София

Нова фотоизложба бе открита днес в Градската градина. Събитието се организира от София – Европейска столица на спорта и Столичната община, а изложените снимки са от фотоархива на „Старт-Фото“ с фотографии на Бончук Андонов и Костадин Андонов.

Двамата са се постарали да представят спорта на София през различни периоди на нейната история, съобщава www.sofia2018.bg. Показани са както елитни състезатели, така и хора, практикуващи масов спорт.

Изложбата бе открита от Анатоли Илиев – организационен секретар на София – Европейска столица на спорта и член на Управителния борд на ACES EUROPE. На семплата церемония присъстваха още Анна Стойкова и Иветка Петрова – членове на Комисията за децата, младежта и спорта към Столичната община, които също отправиха топли думи към авторите.

Кратко слово за значението на подобни събития произнесе проф. Петър Киров – двукратен олимпийски шампион по борба, а сред присъстващите бяха още  Мила Андреева – изпълнителен директор на София – Европейска столица на спорта, членове на Спортен клуб „Здраве“, много граждани, журналисти, любители на фотографията.

Изложбата показва 30 пана с повече от 50 снимки, някои от тях се представят за първи път пред широката публика. Гражданите и гостите на София ще могат да я разгледат до 20 август.Баща и син Бончук и Костадин Андонови са наследници на един от най-добре работещите спортни фотоотдели в българската история – този на вестник „Старт“.

Двамата снимат приоритетно спортни събития и личности в страната и чужбина, отразявали са стотици европейски, световни първенства и олимпийски игри с участието на легендарни български спортисти.


Бончук Андонов е вече 46 години професионален спортен фотограф, дипломната му работа е на тема „Спорт“. „За мен най-важното е не толкова да снимам именити спортисти, но по-скоро големите, незабравими успехи на българския спорт,“ твърди Бончук.


Синът му Костадин тръгва от малък по пътя на баща си и също вече е утвърден фотограф. Като дете тренира плуване, но по-късно попада в плен на магията на снимките. „В нашето семейство ежедневно се коментира спортът, това е нещо, без което не можем,“ казва Костадин.


Фамилия Андонови са били свидетели и са запечатали в обективите си някои от най-значимите събития и успехи на българския спорт. Двамата участват в различни фотоконкурси, а най-новият им проект е организирането на международен ежегоден Фотосалон „Старт-Фото“. Той единствен в България предлага секция „Спорт“, с което се провокират повече хора да следят и да снимат спорт.

В тази изложба Бончук и Костадин Андонови показват част от големите личности и събития, оставили трайна следа в историята на българския спорт и конкретно на столицата София.


©

Събития в София

"ИЛИЯ БЕШКОВ – СВЯН И СТРАСТИ"

В изложбата са събрани над 180 рисунки ...

Столичната община и Австрийското посолство Ви канят на публично представяне в серия дискусии на "Бронзовата къща" по проект на Пламен Деянофф

Идеята за „Бронзовата къща“ възникна още преди 12 години ...

Трето издание на Софийския фестивал за камерна музика Аджитато'

Реализира се с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ 2017 ...