Какво правим ние

Назад

Изложба представя едни от най-великите моменти и личности в спорта в София

Нова фотоизложба бе открита днес в Градската градина. Събитието се организира от София – Европейска столица на спорта и Столичната община, а изложените снимки са от фотоархива на „Старт-Фото“ с фотографии на Бончук Андонов и Костадин Андонов.

Двамата са се постарали да представят спорта на София през различни периоди на нейната история, съобщава www.sofia2018.bg. Показани са както елитни състезатели, така и хора, практикуващи масов спорт.

Изложбата бе открита от Анатоли Илиев – организационен секретар на София – Европейска столица на спорта и член на Управителния борд на ACES EUROPE. На семплата церемония присъстваха още Анна Стойкова и Иветка Петрова – членове на Комисията за децата, младежта и спорта към Столичната община, които също отправиха топли думи към авторите.

Кратко слово за значението на подобни събития произнесе проф. Петър Киров – двукратен олимпийски шампион по борба, а сред присъстващите бяха още  Мила Андреева – изпълнителен директор на София – Европейска столица на спорта, членове на Спортен клуб „Здраве“, много граждани, журналисти, любители на фотографията.

Изложбата показва 30 пана с повече от 50 снимки, някои от тях се представят за първи път пред широката публика. Гражданите и гостите на София ще могат да я разгледат до 20 август.Баща и син Бончук и Костадин Андонови са наследници на един от най-добре работещите спортни фотоотдели в българската история – този на вестник „Старт“.

Двамата снимат приоритетно спортни събития и личности в страната и чужбина, отразявали са стотици европейски, световни първенства и олимпийски игри с участието на легендарни български спортисти.


Бончук Андонов е вече 46 години професионален спортен фотограф, дипломната му работа е на тема „Спорт“. „За мен най-важното е не толкова да снимам именити спортисти, но по-скоро големите, незабравими успехи на българския спорт,“ твърди Бончук.


Синът му Костадин тръгва от малък по пътя на баща си и също вече е утвърден фотограф. Като дете тренира плуване, но по-късно попада в плен на магията на снимките. „В нашето семейство ежедневно се коментира спортът, това е нещо, без което не можем,“ казва Костадин.


Фамилия Андонови са били свидетели и са запечатали в обективите си някои от най-значимите събития и успехи на българския спорт. Двамата участват в различни фотоконкурси, а най-новият им проект е организирането на международен ежегоден Фотосалон „Старт-Фото“. Той единствен в България предлага секция „Спорт“, с което се провокират повече хора да следят и да снимат спорт.

В тази изложба Бончук и Костадин Андонови показват част от големите личности и събития, оставили трайна следа в историята на българския спорт и конкретно на столицата София.


©

Събития в София

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

10:30 часа – Празнично шествие от Археологическия музей до паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека ...

24-ма български дейци на културата ще получат „Златно перо“ навръх Празника на славянската писменост

„Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ в партньорство с Classic FM радио връчват призовете за принос към българската култура и изкуство ...

"Пътувай и чети" с Ретро трамвая на 24 май

На 24 май Ретро трамваят ще очаква пътниците си за поредната разходка из София в 16.00 и в 17.00 часа на пл. „Възраждане“ с маршрут по бул. „Ботев“, „Витоша“, НДК до кв. „Ив. Вазов“ ...