Какво правим ние

Назад

Фандъкова: Столичната община има активна политика за насърчаването на четенето

Над 50 български издателства участват в "Алея на книгата", която е част от Календара на културните събития на София

Столичната община има активна политика към разпространението на книгата и насърчаването на четенето. Всяка година даряваме книги на училища и детски градини и организираме специални събития в подкрепа на четенето. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на "Алея на книгата".

Чрез инициативите като Зелени библиотеки, Библиотека в планината, културни прояви на открито - творчески срещи и литературни четения, Трамвай-библиотека насърчаваме четенето, достъпа до книгите. Тази година Столична библиотека организира и Библиобус. Библиобусът достига и до отдалечените квартали в София, в които няма големи читалищни библиотеки. Той разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори. Досега са издадени 320 читателски карти. На 17 септември библиобусът ще бъде в район "Младост", а на 18 септември в "Люлин".

Кметът Фандъкова поздрави организатора на събитието - Асоциация "Българска книга" за включването на над 50 български издателства и организирането на литературен кът - със специална културна програма, включваща премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, както и за пункта за даряване на книги и учебни помагала, предназначени за деца от българските училища в чужбина.


Събития в София

Илия Бешков – "Свян и страсти"

Откриване 19 септември, вторник, 18.00 часа ...

Изложба "В сянката на Ориента"

Образите на Другия и Балканите в изкуството на художници от България, Гърция, Румъния и Сърбия ...

Честваме 109 години от обявяването на Независимостта на България

На 22 септември, петък, от 11.00 ч., на площад „Княз Александър I” Столична община организира тържествено честване на 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. ...