Какво правим ние

Назад

Фандъкова: Столичната община има активна политика за насърчаването на четенето

Над 50 български издателства участват в "Алея на книгата", която е част от Календара на културните събития на София

Столичната община има активна политика към разпространението на книгата и насърчаването на четенето. Всяка година даряваме книги на училища и детски градини и организираме специални събития в подкрепа на четенето. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на "Алея на книгата".

Чрез инициативите като Зелени библиотеки, Библиотека в планината, културни прояви на открито - творчески срещи и литературни четения, Трамвай-библиотека насърчаваме четенето, достъпа до книгите. Тази година Столична библиотека организира и Библиобус. Библиобусът достига и до отдалечените квартали в София, в които няма големи читалищни библиотеки. Той разполага с над 700 тома от най-новите и интересни книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори. Досега са издадени 320 читателски карти. На 17 септември библиобусът ще бъде в район "Младост", а на 18 септември в "Люлин".

Кметът Фандъкова поздрави организатора на събитието - Асоциация "Българска книга" за включването на над 50 български издателства и организирането на литературен кът - със специална културна програма, включваща премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, както и за пункта за даряване на книги и учебни помагала, предназначени за деца от българските училища в чужбина.


Събития в София

Фестивал "София: Поетики"

Фестивалът "София: Поетики" ще се проведе на 16 и 17 юни 2018 в София; старт на 16 юни (събота) от 19:30 ч. – градинката на "Кристал" ...

Градски фестивал БЕЛИЯТ ЗАЕК

Второто издание на фестивала – на 16 и 17 юни, на ул. „Иван Вазов“. Събитията са с вход свободен, с продъжителност от 10.00 ч. до 22.00 ч. ...

Пети фестивал „Срещи на младото европейско кино”

От 18 до 24 юни във Френския институт и в кино "Одеон" ...