Какво правим ние

Назад

Дневна и нощна карти за градския транспорт могат да бъдат закупени чрез мобилен телефон

От днес, 12 юли, дневната и нощната карти за всички линии на градския транспорт вече могат да бъдат закупени и да се ползват чрез мобилен телефон.

"Наред с инвестициите, които правим за модернизиране на градския транспорт, изисквам от „Центъра на градска мобилност“ да работи активно и за подобряване на обслужването на гражданите и условията на пътуване в градския транспорт." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която демонстрира ползването на новото мобилно приложение в метрото. На представянето присъстваха и зам.-кметът по направление "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев, изпълнителният директор на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев и изпълнителният директор на „Център за градска мобилност“ Христиан Петров.

Първите 1000 карти, закупени със есемес днес, ще бъдат безплатни за гражданите и платени от А1 България. Важно е да се знае, че при купуването на карта със SMS (есемес) се заплаща само цената на избраната карта, а есемесът се таксува по абонаментния план с оператора. В момента операторът е А1 България, като се очаква до няколко седмици да се включат и другите мобилни оператори.

"Можете да закупите картата непосредствено преди да влезете в метрото. Необходими са 45 секунди за валидиране" – каза изпълнителният директор на ЦГМ Христиан Петров.

Проверката се извършва от контрольори, които сканират QR код. Контрольорите виждат в реално време кога сте закупили картата.

Закупуването на превозни документи чрез мобилен телефон спестява време за търсене на пункт или търговец за продажба на карти.

Какво трябва да направите:

1. Необходимо е да се регистрирате с ваш имейл на sofia.mpass.bg.

2. Влизате в системата и виждате 2 опции за закупуване на избраната от Вас карта:
- чрез дебитна/кредитна карта. В случая няма значение коя е банката издател, както и не дължите никакви допълнителни такси. Заплащате единствено и само 4 лева за дневна карта или 2 лева за нощна (може да закупите и двете);
- чрез мобилен оператор (в момента това е А1, но в срок от няколко седмици услугата ще се предлага и от останалите мобилни оператори). Отново заплащате само цената на избраната карта, а есемесът Ви се таксува по абонаментния план с оператора.

3. Получавате QR код, който е Вашата “карта“. Необходимо е да го сканирате на входа на метрото, за да влезете на перона. За пътуване с наземния транспорт е необходимо да го покажете при проверка на контрольора или кондуктора, който проверява валидността на картата.

Фотограф: Мария Саботинова

 

 

 


Събития в София

Лятно кино на БНТ1 поема на път за седма поредна година

Началото е на 19 юли от 21:00 часа в София на Лятната естрада в "Борисовата градина". Закриване на 8.09.2018 г. в София с прожекция на филма „Възвишение“ ...

Финална инициатива на проекта „Дни на нематериалното културно наследство“

20 юли 2018 г. (петък) от 17:00 ч. в залата на Американския център на Столична библиотека, пл. „П. Р. Славейков” 4а ...

Балкански младежки форум в Столична община

Заключителното събитие на форума ще се проведе на 20 юли, петък, от 15 до 16 часа в Зала 5 на Столична община ...