Какво правим ние

Назад

Архитекти от Италия, Франция, Русия и България продължават във втората фаза на конкурса за нов облик на площад "Св. Неделя"

Приключи работата на журито в първия етап от Международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад "Св. Неделя" в историческия център на София.

Определени са седемте участнии, на които Столична община ще изпрати покани да разработят идейни проекти:

  • Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell
  • Студио "Паола Вигано"
  • "Конкурент – 90" ЕООД
  • Студио "Вилмот"
  • Студио "Фуксас"
  • Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян
  • Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе" с участници в обединението: Студио "Морфе" и "Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети".

Конкурсът се провежда от международно жури, в което участваха арх. Борислав Игнатов и доц. Йорданка Кандулкова – представители на Камарата на българските архитекти, арх. Григор Дойчинов – представител на Съюза на архитектите в България, арх. Сергей Кузнецов – главен архитект на Москва, арх. Марлена Хапах – главен архитект на Варшава, арх. Йони Бабоци – директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана, арх. Мартин Аарц от Ротердам, арх. Сотирис Цолус от Атина, работещ в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в САЩ, представителите на Регионален исторически музей – София – д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Мария Маханджиева – юрист от направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. Председател на журито беше г-жа Малина Едрева – председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към Столичен общински съвет.

Столична община ще уведоми всички участници в конкурса за решението на журито и след изтичане на срока за обжалване ще покани избраните седем колектива да представят идейни проекти. Очаква се в края на ноември да бъде избран победителят, на когото Столична община ще възложи изработването на проектите за обновяване на площада.


Събития в София

В памет на словото – 90 години от рождението на Йордан Радичков

24 октомври, четвъртък, ОКИ „Красно село”, 18 часа ...

АСТ фестивал за свободен театър 2019

Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от 18 до 23 октомври 2019 г. и ще включва най-доброто от съвременната българска независима сцена, международна селекция и богата паралелна програма ...

Изложба под надслов: „Градът на Балканите: пространства, образи, памет в пощенски картички”

14 – 28.10.2019 г., Галерия на открито в градина „Кристал”. Изложба върху миналото на София и градските пространства в другите балкански столици и по-малки градове ...