Какво правим ние

Назад

„Спортувай в твоя град“ увлече хиляди в Южния парк

Ърбан Фест „Спортувай в твоя град“ привлече в неделния ден над 1000 участници в Южния парк и достави незабравими емоции на столичани и гостите на града. Стартиращите в няколкото спортни събития огласяха до късно следобед алеите и поляните сред зеленината и прохладата. Голямата атракция бяха изпълненията на световните майстор на юнисайкъл (велосипед с едно колело), които направиха истинско шоу пред жадните за емоции зрители. Виртуозите бяха у нас по покана на организаторите на феста от София – Европейска столица на спорта

Спортният празник започна точно в 9 ч. с  атлетическите кросове, които включваха и бягания за най-малките. На двата сета за баскетбол 3х3 и на двете игрища за минифутбол играеха ученическите отбори в турнирите за традиционните купи „Васил Манченко“. Успоредно с това се провеждаха велонадпревари и велообучение, организирани от Драг за децата. А на сцената преливаше от настроение и емоции с многото забавни игри, конкурси и викторини с награди.

Фестът бе открит от Дончо Барбалов – зам.-кмет на София, до него на сцената бяха Анатоли Илиев – орг. секретар на София – Европейска столица на спорта и олимпийската медалистка по художествена гимнастика Християна Тодорова – лице на инициатива София 2018.

„Искам да ви поздравя като участници и гости на днешния спортен праник и да ви пожелая успех. В този ден всички се чувстваме някак по-спортно и по-добре… Инициатива София – Европейска столица на спорта цели да предостави повече възможности на всички за активен и здравословен начин на живот“, каза в приветствието си Дончо Барбалов. С топли думи към присъстващите се обърна и Анатоли Илиев.

На терените пък учениците играеха и се състезаваха под вещото ръководство на баскетболната легенда Георги Младенов и футболните майстори Ангел Рангелов и Владимир Манчев, присъстваха и много общински съветници.

Много оспорвано премина баскет турнира. Шампиони станаха представителите на 22-ро СОУ, надиграли във финала НТБГ с 16:8. Третото място заслужи отборът на Испанската гимназия, победил в малкия финал СГСАГ с 15:11.
Специалните награди грабнаха: за феърплей Ерик Искренов, за стрелба от трите точки Драгомир Павлов, който се оказа и най-резултатен в турнира.
Най-полезен играч е Николай Стефанов от 22-ро СОУ.

И при футболистите драмите бяха до последния мач. В него тимът на I Английска гимназия надигра с 4:1 отбора на 133-то СОУ, като победните голове бяха вкарани през второто полувреме на финала. За трето място НГДЕК победи представителите на 119-то СОУ също с 4:1. Голмайстор на турнира стана Николай Бончев (НГДЕК), за най-добър вратар бе определен Кирил Недев (I АЕГ), а за най-добър играч – Петър Козарев (133-то СОУ).
Призьорите бяха отличени от Дончо Барбалов, Анатоли Илиев, Георги Младенов, Владо Манчев, Ангел Рангелов, Валя Ликова от дирекция ПИСТ към Столична община, Християна Тодорова и др.

Голямата награда – екскурзия до Лондон с осигурен билет за мач на националния отбор на Англия на ст. Уембли – бе спечелена чрез томбола от Георги Недялков от СМГ.

Най-много овации събраха петимата супермайстори на юнисайкъл:  Адриен Делекро от Франция, Пиер Стърни от Швейцзария, Кати Бол от Германия, Район Олферс от Дания и Галина Рьом-Рожбек – представител на Sofia Unicycle Club & Mini Art Foundation. Всички те предоставиха на зрителите спиращи дъха трикове и професионални изпълнения на соло и на двойки със скокове на височина и на дължина и в дисциплините стрийт, флат, трайълс, фристайл и перформънс. На фона на музика състезателите демонстрираха парад, престроявания с цел да доставят максимално шоу на зрителите.
Изградена бе и уъркшоп зона, където зрителите и участниците съвместно опитаха да карат юнисайкъл велосипеди, съветвани и подпомагани от специалистите. Много от наблюдаващите деца веднага се записаха в клуба с желание скоро да се научат да карат подобен велосипед на едно колело.
През целия уикенд виртуозите на юнисайкъла презентираха на различни популярни и символични за София градски локации техните забележителни умения.


 


Събития в София

Честваме 110 години от обявяването на Независимостта на България

На 22 септември (събота) от 11.00 ч. на площад „Княз Александър I” пред паметника на Независимостта ...

Без кола за един ден

На 22 септември 2018 г., събота, София отново ще се присъедини към вече традиционната за Европа инициатива – Ден без автомобили. От 11:00 до 17:00 часа центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили ...

Концерт "Мир и светлина за маестро" в памет на диригента Бедрос Папазян

23 септември, неделя, от 18:00 часа в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" на бул. "Евлоги Георгиев" № 94 ...