Какво правим ние

Новини

18.03.2019
Фандъкова: Диалогът за бъдещето на Европа трябва да бъде проведен заедно с младите хора

Столичната община подкрепи чрез Програма "Европа" 72 иновативни дигитални проекта на неправителствени организации ...

14.03.2019
Кметът Фандъкова покани Димитър Маринов да участва в проекти в София

При срещата на кмета Фандъкова с българския актьор от филма „Зелената книга“, получил „Оскар“, Димитър Маринов в рамките на 23-я „София Филм Фест“ те разговаряха за развитието на киното и филмовата индустрия в града ...

14.03.2019
Кметът Йорданка Фандъкова връчи „Наградата на София" на режисьора Биле Аугуст

Датският кинорежисьор съобщи, че работи по сценария на филма „Добрият цар" за цар Борис III ...

Назад

В Столична библиотека ще бъде отбелязан Денят на Св. Патрик с „Литературен обяд“

По повод Деня на Св. Патрик – Националният празник на Ирландия – на 15 март 2019 г. (петък), от 18:00 ч., в зала „Виктория“ на Столична библиотека, посолството на Ирландия, Издателство "АЙ СИ Ю" и Столична библиотека организират представяне на книгата „Литературен обяд“ от Ейлиш Ни Гуивна, която ще дава автографи. В Ирландия празникът на Св. Патрик е честван с много ритуали и приветстван подобаващо като се отбелязва като Ден на ирландците.

„Литературен обяд и други разкази“ е сборник от дванайсет разказа, специално подбрани от авторката Ейлиш ни Гуивна и нейния преводач Димитър Камбуров за българския читател. Те са представителни за Ейлиш ни Гуивна, писани са през последните три десетилетия и обхващат голяма част от важните за авторката теми и интерпретации. В селекцията присъстват емблематичните (и безкрайно смешни) „Литературен обяд“ и „Градът на литературата“, посветени на писателския елит на Дъблин и раздаването на субсидии в литературните среди.

Книгите на Ейлиш ни Гуивна са преведени на немски, чешки, италиански, японски и шотландски келтски, а отделни нейни разкази са достъпни на много езици, между които френски, испански, словенски и руски.

Специален гост на събитието ще бъде Н. Пр. Майкъл Форбс – посланик на Ирландия.
Водещ: Димитър Камбуров.