Какво правим ние

Новини

24.05.2019
Фандъкова: Празникът на буквите е празникът на нашата сила. А тържеството на знанието е тържество на свободата

„Днес, когато празнуваме думите, да помним, че празнуваме и смисъла; че невежеството ражда заблуди и страх, а страхът - омраза и конфликти“ ...

24.05.2019
Фестивалът "Софийски музикални седмици" представя уникалния културен живот на София

В навечерието на 24 май започна петдесетото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици" ...

24.05.2019
Мечът на хан Кубрат за първи път в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриването на изложбата представяща мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм ΧΟΥΒΡΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ХУВРАТУ ПАТРИКИУ ...

Назад

Управление на извънредни ситуации чрез данните на Европейската програма за наблюдение на Земята - Коперник

От 19 до 21 април в ТУ – София ще се проведе първият Copernicus Hackathon Sofia, организиран от Risk Space Transfer Office към БАН и подкрепен от Столична община (Асоциация за развитие на София). Основната цел на събитието е да популяризира потенциала и използването на данните и услугите на Европейската програма за наблюдение на Земята – Коперник, като насърчи участниците да разработят технологични решения за справяне с извънредни ситуации, включително и теми, свързани с България. В рамките на 48 часа отборите ще решават предизвикателства в областта на:

  • Управление на извънредни ситуации: Оценка на щети от наводнения, пожари, картиране на свлачища;
  • Защита на околната среда: Процент на изсичане на гората и обезлесяване; Рекултивация на хвостохранилища/минни райони;
  • Мониторинг на водите и крайбрежието: Картиране на нефтени разливи; Проследяване на кораби; Застрояване на българското Черноморие.

Допълнително предизвикателство е свързано с визуализиране развитието на София чрез времеви серии до днешно време, което ще разкрие как се променя столицата през годините.