Какво правим ние

Новини

22.04.2019
Завърши цялостната реконструкция на Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги Павлов"

Завърши цялостната реконструкция на професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии. „Получихме училището от държавата преди 2 г. и успяхме да го включим в проекта за цялостна модернизация на 27 училища и градини по ОП „Региони в растеж“ ...

22.04.2019
Фандъкова: Паметта за хората, градили България дава духовните основи за развитие на цялата ни нация

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на възстановения бюст паметник на Панчо Владигеров ...

19.04.2019
Изгражда се половин километър от ул.“Филип Кутев“ – част от вътрешния ринг на София

В момента около половин километър от новата ул. „Филип Кутев“ се изпълняват, като се предвижда обектът да бъде завършен до средата на юни ...

Назад

Регионален исторически музей – София представя изложбата „Да бъде благословен хлябът и животът“

Регионален исторически музей – София  ще представи  изложбата "Да бъде благословен хлябът и животът". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1).

Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове.

В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в.

Печатите за просфора и домашни обредни хлябове са изработени от различни материали: дърво, мрамор, алабастър, бронз. Употребяват се за благославяне на хляба в храма, както и за домашни обреди и обичаи.

Друг акцент в изложбата са йерусалимиите (изображения върху платно), щампите (отпечатъци върху хартия) и иконите (използвани в бита). Те идват от светите места, най-често в резултат на поклоннически пътувания. Впоследствие, попадайки в дома, йерусалимиите се излагат в най-хубавата стая, а щампите, заедно с иконите, в домашния иконостас и са обект на особена почит.

Изложбата включва съпътстващи събития под надслов „Колекционерство, изкуство и религиозна философия“. За участие са поканени български учени, студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната художествена академия, ученици от НУИИ „Илия Петров“, НГПИ „Св. Лука“, НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“.

"Да бъде благословен хлябът и животът" се намира в зала „Временни експозиции“ на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ № 1) и се открива непосредствено преди големия християнски празник Благовещение. Периодът на изложбата е 21 март – 30 юни 2019 г.