Какво правим ние

Новини

22.09.2018
София отбеляза тържествено 110 години от Независимостта на България

Преди 110 години нашите предци са извоювали независимостта на България ...

21.09.2018
Полагат последния износващ пласт асфалт на бул. “Монтевидео“

На 25 септември, вторник, се предвижда да се отвори за движение разширението на булеварда до бул. „Никола Петков“ ...

21.09.2018
София ползва опита на Виена в управлението на отпадъци

Според виенските експерти топлинната обработка заедно с извличането на суровини и производството на компост от зелени и биоотпадъци е част от общия процес на управлението на отпадъците ...

Назад

Рецитал-спектакъл СИЛУЕТИ, ФРЕСКИ, БАГАТЕЛИ представя в една вечер последните творби на големия български композитор Панчо Владигеров

На 9 декември 2017 г., от 19.00 ч., в Камерна зала „България“ ще бъдат представени последните опуси на Панчо Владигеров. В програмата ще участват пианистът Веско Стамболов и сопраното Неда Атанасова. Концертът включва и мултимедия, която  разказва за късните творчески години на Владигеров, в които композиторът пише шест опуса за пиано и един опус с песни по стихове на големия български поет символист Николай Лилиев. Ще бъдат представени още най-изтъкнатите интерпретатори на Владигеров – пианистите Алексис Вайсенберг, Иван Дреников, Антон Диков, Николай Евров, Красимир Гатев. Всички материали за историята на последните произведения на Панчо Владигеров са предоставени от архива на къщата музей „Панчо Владигеров“ в София.

„В последно време написах няколко опуса за пиано – пиеси, които са нещо съвсем различно в моето творчество. В тях съм търсил нови пътища, нови изказвания, обаче аз винаги се придържам твърдо към моя стил и мироглед.“ – споделя в едно от последните си интервюта Панчо Владигеров.

Композиторът посвещава последните седем години от живота си (1972 – 1978) на любимия си инструмент – пианото, пишейки всяка година по един цикъл от пиеси – опусите от 64 до 70, а през 1975 г. създава и опус 67 „Четири песни“ по стихове на  Николай Лилиев. „По-смели в хармоничния си език и по-богати на цветове са тези клавирни миниатюри, но и по-лаконични и по-интимни в израза. Израз по-често на тъга, но също и на опиянение от живота, на любов към неимоверното богатство на българските народни песни и танци. Това са пиеси – настроения, пиеси – състояния, пиеси – пейзажи, пиеси – спомени, пиеси в духа на народните песни – игриви или печални, мерени или безмензурни, пиеси в духа на народните танци в най-разнообразни неравноделни ритми, пиеси, изпълнени с пословичния хумор на Владигеров – галантен или пиперлив. Последната творба, завършена едва два месеца преди края на земния му път, е „Хумореска“. Така на 8 септември 1978 година с усмивка се прощава големият български композитор, оставяйки наследство, с което достойно се нарежда до най-големите майстори на националните музикални школи в Европа.” — споделя пианистът Веско Стамболов.

Рецитал-спектакълът СИЛУЕТИ, ФРЕСКИ, БАГАТЕЛИ е част от проекта „Поетични картини“ на Издателство Елм, финансиран от програма „Култура“ на Столична община, и се осъществява в партньорство с къща музей „Панчо Владигеров“  София, Софийска филхармония и Българско национално радио.

Той беше представен при пълни зали през септември тази година в музейния комплекс „Панчо Владигеров“ в Шумен и на Международния фестивал „Дни на камерната музика“ в Габрово.

Предвижда се в рамките на проекта последните клавирни опуси на Панчо Владигеров да бъдат записани и издадени на диск в комбинирано аудио и мултимедийно съдържание. Те бяха представени за първи път след смъртта на композитора едва през 2006 г. от пианиста Марио Ангелов в Съюза на българските композитори по повод отпечатването им за първи път от Издателство Елм. 


Фейсбук събитие: http://bit.ly/2zCYavp

Билети: на касата на концертен комплекс „България“

Повече за Издателство Елм
Основано през 1999 г. от Ивайло Христов, Издателство Елм публикува първи издания на късните творби на Панчо Владигеров – неговите последни клавирни опуси и пълното му творчество за две пиана. Каталогът съдържа ноти и партитури на съвременна музика от български автори – произведения за тромбон, за кларинет, за симфоничен оркестър, както и оригинални аранжименти за различни медни ансамбли и музикална литература.

http://www.editionelm.eu/bg

За повече информация:
Ивайло Христов, Издателство Елм
Тел: 0888 972554
E-mail: ivaylo@editionelm.eu

Надя Сотирова, къща музей „Панчо Владигеров“ – София
Тел: 0889 616738
E-mail: vladigerov_muzei_sofia@mail.bg

ПЛАКАТ