Какво правим ние

Новини

19.04.2019
Изгражда се половин километър от ул.“Филип Кутев“ – част от вътрешния ринг на София

В момента около половин километър от новата ул. „Филип Кутев“ се изпълняват, като се предвижда обектът да бъде завършен до средата на юни ...

19.04.2019
Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави участничките в турнира „Simona` s cup“

В турнира участват 360 гимнастички от различни възрасти ...

19.04.2019
Започва изграждането на канализация необходима за отводняването на разширението на бул. „Тодор Каблешков“

Изпълнението на канализацията е важно за отводняване на пробива на бул. „Тодор Каблешков“ към бул. „Черни връх“ ...

Назад

XIV Международен конкурс “Млади виртуози” в София

От 15 април до 22 април в City Mark Art Center ще се проведе 14-то издание на Международния конкурс „Млади виртуози“, част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г.

Тази година престижното музикално състезание обхваща категориите Камерна музика и Композиция, в които млади таланти ще представят уменията си и своето творчество пред авторитетно международно жури и публика. Участници от Австрия, Италия, Русия, САЩ, Япония, Южна Корея, България и др. ще трябва да впечатлят едни от най-ярките музиканти и преподаватели в света, които пристигат в България специално за конкурса.

Възрастовите категории на кандидатите са разпределени в 3 групи – до 19 г., до 31 г. за камерна музика и 35 г. за композиция. Според организаторите от фондация „Млади виртуози“ конкуренцията ще бъде повече от впечатляваща.

Наградният фонд възлиза на 21 750 лв. и се осигурява от Министерството на културата. Съпътстван е и от редица специални отличия, сред които Специалната награда на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY), чийто член е Международният конкурс „Млади виртуози“. Носителят на тази награда ще има изключителния шанс и възможност да покори международните сцени, участвайки в серия от концерти, организирани от асоциацията във всички европейски столици. Специална награда е учредена от Софийската филхармония.

Тържественото откриване на ”Млади виртуози 2018” е на 15 април в зала “България” с концерт на Софийската филхармония със солист София Мехоношина, носител на Голямата награда „Откритие на конкурса” от Международния конкурс „Млади виртуози 2017“ и специалната наградата на Софийската филхармония. Концертът ще е под диригентството на Найден Тодоров.

Членове на престижното международно жури в категория Камерна музика са: проф. Димо Димов, проф. Дора Шварцберг-Романов, проф. Леонид Кербел, проф. Ромен Гариу, проф. Джулиано Мадзоканте. Международното жури за специалност Композиция ще бъде обявено през месец октомври.

Тържествената церемония по награждаване и Галаконцертът на Лауреатите от МК “Млади виртуози” `2018 ще се състоят на 22 април, неделя, от 11:00 ч. в залата на City Mark Art Center. Тогава ще бъдат избрани носителите на всички специални отличия на конкурса.

Конкурсът се организира от фондация „Млади виртуози” в партньорство с Националното музикално училище “Любомир Пипков”.

Събитието се осъществява с изключителната подкрепа на Министерството на културата.

Конкурсът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Постоянни партньори на организаторите са МФ ”Св. Св. Кирил и Методий”, фондация ”Българска памет”, МТел, Делойт.

Частни дарители – проф. Генчо Начев, Михаил Заимов, Петър Делчев.

Състезателните дни, Галаконцертът и тържествената церемония са със свободен достъп и могат да бъдат посетени от всички любители на класическата музика. Повече информация за конкурса ще намерите на сайта

www.yvcompetition.org.

Плакат на конкурса