Какво правим ние

Новини

20.05.2018
Всички показатели за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, са в норма

Кметът Фандъкова поиска от дружеството “Софийска вода” АД да публикува данните от лабораторните изследвания ...

18.05.2018
Фандъкова: Продължава модернизирането на Столичния зоопарк

Разширенията и ремонтните дейности са направени според изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите ...

18.05.2018
Цветна фигура с логото на Българско председателство на Съвета на ЕС е оформена в парка на НДК

Засадените 2 000 хризантеми са дарение от посолството на Холандия, а цветната фигура е дело на ландшафтните архтекти от ОП "Паркове и градски градини" и дирекция "Зелена система" в Столична община ...

Назад

Европейски музикален фестивал '2018: Концерт на Юрий Башмет със Софийската филхармония

Феноменалният руски виолист Юрий Башмет, носител на награда „Грами“ и признат за един от най-забележителните музиканти на нашето съвремие, ще свири със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров в концерт от програмата на Европейски музикален фестивал '2018. Виртуозът на виолата ще гостува у нас на 17 май в зала „България“, а началният час на събитието е 19:00 ч.

Башмет ще бъде солист във вокално-инструменталната композиция „Стикс“ за виола, хор и оркестър, създадена специално за него от грузинския композитор Гия Канчели. В изпълнението ще участва и Националният филхармоничен хор „Св. Обретенов“, ръководен от Славил Димитров. В програмата на събитието от поредицата „Руски приказки“ е включена също Симфония № 5 от П. И. Чайковски, която ще прозвучи във втората част на концерта.

Местата за гостуването на Башмет са изчерпани, но поради огромния интерес организаторите пускат допълнителни билети, които могат да се купят само от касата Софийската филхармония в зала „България“.

Европейски музикален фестивал '2018 е част от Календара на културните събития на Столичната община за тази година, а съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.  

***

Повече за Юрий Башмет:

Роден през 1953 г. в Ростов на Дон Юрий Башмет е признат като личност с безспорен принос към световната музика. Той успява да наложи виолата като популярен солов инструмент благодарение на уникалния си талант и артистично присъствие. Възпитаник на Московската консерватория виолистът е работил с най-известните композитори на нашето време и е реализирал над 50 премиери на специално написани за него творби от Алфред Шнитке, Пол Рудърс, София Губайдулина, Марк Антъни Търнидж, Александър Раскатов, Джон Тавънър, Гия Канчели, както и редактирания за него и Гидон Кремер Двоен концерт за цигулка и виола от Б. Бритън.

Името на Башмет се свързва с първите в света рецитали за виола в някои от най-известните концертни зали по света – Карнеги хол, Концертгебау, Барбикан, залата на Берлинската филхармония, Ла Скала, Голямата зала на Московската консерватория и Голямата зала на Петербургската филхармония. Музикантът си сътрудничи с най-големите диригенти и оркестри от нашето съвремие, участва редовно в престижни международни фестивали.

През 1992 г. Юрий Башмет основава ансамбъл „Московски солисти“, а през 2002 г. става главен диригент и артистичен директор на Държавния симфоничен оркестър „Нова Русия“, с който прави серия концерти в редица градове по света. Има множество реализирани записи и е ексклузивен артист на Deutsche Grammophon. Прочутият виолист има седем номинации за „Грами“, а през 2007 година става и носител на престижната награда за записи на творби от И. Стравински и С. Прокофиев.