Какво правим ние

Новини

15.11.2019
Фандъкова: "Подкрепихме над 500 спортни събития през последните години"

По повод патронния празник на Националната спортна академия кметът Йорданка Фандъкова връчи жезъл на ректора на висшето училище проф.Пенчо Гешев. ...

15.11.2019
7 водещи архитектурни бюра подадоха проекти за реконструкция на площад „Света Неделя“

На 28 и 29 ноември международното жури ще оцени и класира идейните проекти. ...

15.11.2019
Киномания започна с препълнена зала 1 на НДК

Киномания е най-старият, най-важен, най-голям, най-любим фестивал, която вече 33 години радва всяка есен с най-доброто от българското и световно кино ...

Назад

Cедмо издание на Международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest

Седмото издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest ще се проведе от 22 до 26 октомври 2019 г. в София. Фестивалът се организира от Националната художествена академия и фондация DA Lab. Куратори са Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова.

Откриването ще се състои на 22 октомври от 18:00 ч. в Галерия "Академия" на ул. "Шипка" № 1.

Фестивалната програма събира заедно изтъкнати творци от международната художествена сцена и млади автори. Много от чуждестранните участници идват за първи път в България, което дава уникален шанс на публиката да се срещне лице в лице с тяхното изкуство.

Събитията в DA FEST [7] включват изложби, аудио-визуални, театрални и VR пърформанси, видео артпрожекции, лекции и презентации, творчески работилници, концерти, които представят разнообразните изследвания и художествени практики в полето на дигиталните изкуства.

Селекцията на DA FEST [7] включва 60 артисти от различни държави и дисциплини. Тяхното участие във фестивала ще разкрие различни практики от богатия спектър на този род изкуствата: дигитално видео и фотография, интерактивeн пърформанс и инсталация, аудио-визуалeн пърформанс, виртуална реалност, стрийминг, триизмерно картографиране, мрежово изкуство, звуково изкуство, биотехнологии, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми.

Акцент в програмата e участието на световно известният пърформанс артист STELARC (Австралия) – пионер в изкуството, създадено с биотехнологии, роботика и дигитални медии. Той гостува за първи път в България и ще покаже пред публиката своите постижения в редица събития в програмата.

Зрителите ще могат да видят за първи път в България и уникалните  пърформанси на Мива Матрейек (САЩ). Нейните представления създават една магична реалност, в която  тя е силует и сянка, взаимодействаща с анимирани от нея образи.

Изложбите в DA FEST [7] са много на брой и ще наситят софийската сцена, като обхванат пет локации: Галерия "Академия", Галерия на Гьоте институт, Галерия Credo Bonum, галерия "Сердика" и галерийно пространство при Триъгълна кула на Сердика към РИМ – София. Сред поканените артисти отново могат да се видят световно известни имена, а акцент в изложбената програма е представянето на български творци, които живеят и работят в други европейски държави.

Участници в изложбите са: Кен Риналдо, (САЩ), Джеймс Огър и Джими Лоизо (Великобритания/Франция), Герхард Функ (Австрия), Анна Васоф (Чехия/Австрия), Карла Тобар (Еквадор/Франция), Сара Бонавентура (Италия), Михаела Лакова (България/ Холандия), Георги Георгиев (България/Германия), Камен Стоянов (България/Австрия), Максимилиан Праматаров (България/Австрия), Правдолюб Иванов, Мелформатор (Петко Танчев и Атанас Дичев), Илияна Кънчева, Марио Стойнов, Момчил Алексиев, Христо Колев, Пепа Паришева, Яна Василева, Гергана Лазарова-Рънкъл, Даниела Николчова и др.

По традиция DA FEST [7] ще представи и вълнуваща програма от аудио-визуални концерти и изпълнения. Сред участниците в нея са The Science, SoundCamp (Великобритания), mimionix & Quantum space, Saturated Pixels, Zero One, Иван Шопов и Бояна Желязкова. Вечерната програма ще се проведе в club *Mixtape 5*, Чешки център и ДНК пространство за съвременен танц и пърформанс.

Синята зала на Чешкия център ще бъде локация и за специалната селекция от над 30 видео арт- и експериментални аудио-визуални форми, които ще се прожектират всеки следобед в дните на фестивала.

За първи път фестивалът отделя внимание и на детската аудитория, като подготвя специална програма от събития за нея. Програмата „DA Fest за деца“ включва два пърформанса за деца на Мива Матрейек (САЩ), VR театър на Малка театрална компания и кураторски тур из изложбите на фестивала за деца, родители и домашни любимци.

Има още много събития във фестивалната програма, които може да видите на обновения уеб сайт на DA FEST: www.da-fest.bg 

Следете за още новини и събития към фестивала на: FB страница DA Fest/Youtube Channel и на http://www.da-fest.bg/ 

DA FEST [7] се реализира с подкрепата на Министерство на културата, Столична програма „Култура“, Британски съвет, Австрийско посолство, Гьоте институт, Чешки център, Френски институт, Арт Офис, Kontrax, Esof, бизнес хотел „Славянска беседа“, Галерия Credo Bonum, Галерия "Сердика" и Триъгълна кула на Сердика – Регионален исторически музей – София, ДНК пространство за съвременен танц и пърформанс, сайт за култура Въпреки.com.

ПЛАКАТ НА ФЕСТИВАЛА