Назад

Мобилни рентгенови апарати ще получат три общински болници

Апаратурата ще намали рискът от разпространение на инфекции в здравните заведения

Преносими рентгенови апарати ще бъдат закупени за три от общинските болници – Университетската Първа МБАЛ, Четвърта МБАЛ и Първа САГБАЛ "Св. София". Това реши на свое заседание днес Столичният общински съвет по доклад на зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

В многопрофилните болници имат спешна необходимост от рентгенова апаратура тип "Кугел" за пациентите в новоразкритите отделения за COVID-19. В Първа АГ болница вече има случаи на постъпили родилки с  коронавирус и за тяхното диагностициране и адекватно лечение също е необходимо наблюдение с мобилен рентгенов апарат.

Апаратите са подходящи за спешни и планови графии при леглото на болния в съответните отделения.

С използването на такъв тип апаратура ще се намали рискът от разпространение на инфекцията в здравните заведения, тъй като ще се ползва само за пациенти с коронавирус, а в стационарните рентгенови кабинети ще бъдат обслужвани останалите пациенти на болниците.

Стойността на един "Кугел" варира от 21 840 лв. до 27 120 лв. с ДДС. Предлага се финансирането да се осигури целево от дарителската сметка на Столична община, която бе разкрита специално за осигуряване на дейностите по борбата срещу разпространението на коронавирусната зараза.