Назад

Фандъкова: Носенето на маски на закрити обществени места от утре, 23 юни, е задължително

Данните за заразените с COVID-19 в София показват устойчив ръст и това налага крачка назад за задължителното носене на маски, както и по-голям контрол. В петък в софийските болници се лекуваха 92 души с COVID-19, от тях 9 в интензивно отделение. Днес настанените за болнично лечение са 126, а хората в интензивни отделения са 23.

"Носенето на маски на закрити обществени места от утре, 23 юни, е задължително. От утре удвояваме екипите на Общинска полиция, които проверяват за носенето на маски в градския транспорт. Издала съм и допълнителни указания към метрополиция, която охранява метрото." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова посочи, че през последните дни са зачестили сигналите, които изпращат граждани, за пътуване без маска в градския транспорт. Затова и през миналата седмица засилихме контрола с полицията, като бяха проверени над 700 превозни средства. Съставени са 16 акта на стойност 300 лв. и десетки предупредителни протокола.

Кметът посочи, че глобата за неносене на маска в градския транспорт и на закрити публични места трябва да бъда намалена, което ще направи налагането ѝ по-масово и безкомпромисно.

Фандъкова каза, че е възложила на директора на „Центъра за градска мобилност“ да разшири местата за продажба на билети като включи още 200 пункта на Спортния тотализатор и пощите. Докато това е осъществи от утре билети ще се продават и от контрольорите.

Започна планираното тестване на 1000 души от персонала на детските градини и ясли. До момента всички тествани са отрицателни.