Назад

Мобилно приложение за алтернативно придвижване спечели софийския Климатон

Екип с разработена идея за мобилно приложение за екологично придвижване в градска среда стана победител на софийския Климатон. Предизвикателството към участниците на тазгодишния софийски Климатон, беше отправено от екипа на Столична община и беше насочено към намиране на иновативно решение за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Участниците от София в международното събитие имаха 24 часа, за да разработят свое решение по зададената тема. Петте екипа представиха цялостно разработените си бизнес идеи пред жури, с участници от Столична община и бизнеса. Наградата за победителите в Климатона е директен достъп до най-голямото състезание за зелени бизнес идеи в света – ClimateLaunchPad, както и менторство от Столична община в разработване на проектно предложение за финансиране по донорски програми.

„Благодаря за участието на всички млади хора, които отделиха от времето си, за да мислят заедно по една от най-важните за Столична община теми – подобряване качеството на атмосферния въздух. Иновациите са онова, което може да ни помогне по-бързо да реализираме целите си, както и да преведе на по-достъпен за младите хора език всичко онова, което правим в Столична община за подобряване на въздуха“. Това подчерта зам.-кметът по екология в Столична община Йоана Христова, която връчи наградата на победителите.

Climathon е международна инициатива, която се провежда едновременно в 45 държави от цял свят. Жителите на над 130 града от различни точки на планетата се изправят в битка чрез иновативно мислене и инициативност да подобрят условията за живот в градовете. Събитието е своеобразен 24-часов маратон, в който иноватори, студенти, предприемачи, инженери от цяла България ще работят по зададена предварително тема.